По „зелен коридор“ българите на море в Гърция

Гърция осигурява „зелен коридор“ за преминаването през граничните пунктове на нашенци. Това съобщи гръцкият министър на туризма Хари Теохарис по време на подписването в София на Програма за съвместно сътрудничество между ресорните министерства на България и Гърция.

Гостът обясни, че идеята е била лансирана след негова среща с представители на туристическия бизнес от северните райони на Гърция, на която предприемачите са настояли за улесняване на преминаването на границата на туристите и по този начин да се увеличи броят им.

Българските граждани пътували до Гърция са над 1,4 млн. души, сочат данни за изминалата 2019 г. По традиция южната ни съседка също влиза в топ 3 на важните туристически пазари за България. През изминалата година у нас са пристигнали над 1,13 млн. гръцки туристи. Пътуванията се извършват целогодишно – за зимен, културно-исторически, спа и уелнес и летен туризъм.

„Това, че и двете дестинации имат приблизително еднакъв брой туристи, които посещават и едната, и другата страна доказва, че туристическият продукт, който предлагаме, се харесва.“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Работата по подписаната спогодба започва още в понеделник, когато ще се реши кои експерти от двете министерства ще изследват и обсъждат детайлите около съвместната дейност.

Първата дестинация, с която най-вероятно ще започне програмата, е Съединените щати. Туристите лесно ще идват у нас, пристигайки с директните полети от Северна Америка до Солун и Атина. Обсъждат се и съвместното привличане на гости от Китай, Япония и Южна Корея, като за последните две нямаме изисквания за визи.

Усилията ще бъдат съсредоточени главно върху развитието на културно-историческия и балнео и спа туризма. Планират се и обмяна на данни, общи действия при туризма на европейско ниво и организация на дни на България в Гърция и обратно.

Ангелкова Очаква се по време на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, която ще се проведе у нас на 13-15 февруари, да участват и много гръцки фирми и представители на държавната администрация на съседната страна.

Пирин Прес

Next Post

Васил Божков вероятно е задържан в Обединените арабски емирства

сб февр. 1 , 2020
Васил Божков вероятно е задържан в Обединените арабски емирства. Това каза на брифинг главният прокурор Иван Гешев. Той говори пред медии след откриването на 100 кг. кокаин на Зеленчуковата борса в София. Информацията все още е на ниво неофициални канали, но информацията е почти напълно сигурна. Иван Гешев посети на […]