По традиция, кметът на Община Банско Георги Икономов, откри новата учебна година на централния площад в града

Знамена и балони в цвета на трикольора украсиха центъра в чест на първия учебен ден от новата 2019-2020 година. Децата от детските градини и учениците от петте училища, се строиха под звуците на българския химн и заедно рецитираха безсмъртното стихотворение на Вазов, „Аз съм българче“.

Кметът Георги Икономов, председателят на Общински съвет Петър Баряков, общински съветници и директори на образователните институции се изправиха, да приветстват всички, които за първи или за пореден път ще прекрачат прага на любимото училище. Икономов изрази радостта си да е отново с децата, в този вълнуващ за тях ден и разказа какво помни от неговия, когато е бил ученик. Пожела на всички да са здрави, да се уважават и да на забравят, че учителите не са магьосници. Те помагат да се научат много нови неща, но основното зависи от самите ученици, за което е нужно и много старание. На учителите каза, че разбира колко е важна тяхната отговорност и колко са многобройни техните задължения, но да не забравят, че все пак за децата, най-ценно е детството. Да насърчават любовта им към знанието и грамотността, която да ги мотивира през целия им живот. Пожела на присъстващите прекрасна учебна година, която да бъде пълна с чудеса, преследване на мечти и нови приятелства. С тържествено изпращане на знаменните групи от всяко едно училище, завърши програмата на площад „Никола Вапцаров“ и всички се прибраха в своите любими училища за да ги видят красиви и обновени. По традиция всяка година, първокласниците получиха своите изненади, а съобразно своите потребности и нужди, персонални подаръци получават и всички училища на територията на общината. Градоначалникът и официалните гости бяха поканени да срежат лентата на изцяло ремонтираната 90 годишна сграда на Начално училище „Св. Паисий Хилендарски“, където бяха посрещнати с огромно уважение и почит. Голям интерес от страна на деца и родители предизвика и „класната стая на открито“, изработена по най-новите и съвремени стандарти. Кметът отбеляза, че освен мащабния ремонт в това училище, с нови физкултурни салони скоро ще се похвалят Основно училище „Неофит Рилски“ и Основно училище „Климент Охридски“ в Добринище. В Професионална лесотехническа гимназия, целият двор ще се превърне в огромна спортна площадка с тенис кортове, открит фитнес и футболни игрища. Отоплението в гимназията по електроника и електротехника е вече присъединено към топлофикационното общинско дружество и вече също се радва на нов физкултурен салон, открит в началото на лятото. До няколко месеца ще бъде готова и сградата на нова детска градина, което е знак за грижата на Общината към местата, където учат децата ни да са просторни, светли и чисти. На добър час в света на знанието.

Пирин Прес

Next Post

Откриха новата учебна 2018/2019 година в Белица

пн сеп. 16 , 2019
Отново е първият учебен ден! В този празничен ден всички сме развълнувани – и учители, и деца, и родители. Преподавателите, с трепет очакваха да видят порасналите си ученици, а децата нямат търпение да се съберат отново със своите приятели, за да огласят затихналото училище със смях и игри. Техните родители […]