Преди 151 години, в края на юни, Апостолът на свободата Васил Левски е в Разложкия край

Създава комитети в Мехомия и Белица. Прави събрание в Баня.

Представя се за търговец на добитък. Придружава го млад момък, който води юничка, на чиято опашка е завързан костен амулет със синьо мънисто, в който Левски е криел пълномощното си. Най-вероятно младият момък е Иван Николов – Македончето (от Разлога) – един от най-доверените хора на Апостола. А връзката с хора от Белица вероятно Левски получава от поп Данаил Попвасилев, родом от Белица – един от най-верните му съратници в Карловско.

Комитетът в Белица е създаден в къщата на поп Васил Попвасилев в състав : Даскал Теофил Николов Попвасилев, поп Васил Попвасилев, Георги Николов Бельов (Попвасилев), Никола Теофилов Попвасилев, Тодор Данаилов, Димитър Чорбаджийски – Митрата.

Снимка на Zoya Lazarova.

Поп Васил посреща Дякона и го повежда към Мехомия. За основаването на комитета тук разказват по неповторим начин приписките на поп Коста Савов Чилев: „14 май, 1914 г. Требва да се помни от всички, че през летото на 1869 година в Мехомия идва апостола Васил Левский и основа революционен комитет от 12 души в къщата на Кипре Максевъ. Свещ. Коста Савов“ .

Във втората приписка поп Коста Чилев предава правдиво и вълнуващо духа на събранието : „Така беше и така да се помни . Собранието стана в края на юни , 1869. Собрали се бехме Йованъ даскало, Коста Савовъ, Коле Каназиревъ, Тасе Хаджийски, Кипре Максевъ, Йованъ Кондевъ, Яне Ботковъ, Глиго Миджилизовъ, Йованъ Максевъ, Илинъ Кулинъ, С.Татарски, Б. Юруковъ. Апостола говори много и тежко.Беше гласовитъ и сиреозенъ. Слушахме го сосъ внимание. Заклехме се да работимъ здраво и смело.Само така ще се избавимъ от проклетото турско робство завърши словото си Левский. И ние работийме както ни заповеда апостола. Гонението срещу нас беше големо.

Снимка на Zoya Lazarova.

Свещ. К. Савовъ. “

В Баня събранието се провежда в Гюровата къща.

А Стефан Вардев, син на якорудчанина хаджи Никола Вардев, е осъществявал връзката на Апостола със Софийския комитет.

Каравелов съобщава на Левски, че ще му изпрати Димитър Общи за помощник в намерението му да обикаля Македония. Левски му отговаря : “ Не давам Македония на Общий, защото е безкнижен (неграмотен). Хората ще го питат , а той…“.

И идва лично. Има спомени, че е посетил Охрид. Спечелва за делото редица будни родолюбиви българи – Димитър Ножаров от Неврокоп, Христо Алексиев от Скопие, д-р Константин Робев от Охрид, Спиро Джеров и Петър Мишайков от Битоля и др.

Три години след гибелта на великия българин избухва Априлското въстание. Правят го неговите хора, прави го създадената от него народна комитетска армия. Разложкият край е включен в Четвърти революционен окръг и само преждевременното му обявяване , за което не достига тук вест, е причина да не избухне и в Разлога.

Помирение с робството обаче няма. Искрата е запалил той – Апостола. Скоро след печалните за народа ни решения на Берлинския конгрес Разложкият край се вдига на ново въстание – Кресненско-Разложкото – за свобода и за целокупна България .

По материали на академик Ж. Сахатчиев и собствени проучвания.

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Традиционен събор "Празник на моето село Баня"

пн юни 29 , 2020
Село Баня (Гулийна Баня – старо име) поддържа една хубава традиция, запазена от преди няколко десетилетия. По традиция всяка година през първата неделя на месец Юли се провежда увеселителен събор, „Празник на моето село“, на който се събират всички банялии и техни близки живеещи и работещи извън селото. В празника взимат […]