Представят програмата за 4 г. управление днес

Днес преди обед управленската програма за 4-годишно управление ще е напълно готова и тя ще бъде обявена пред медиите, съобщи 24 часа.

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Преговорите – сектор по сектор, продължиха от рано сутринта до късно следобед вчера. Те се отпушиха, след като във вторник партньорите постигнаха съгласие по най-важната тема – как ще растат пенсиите.

До вторник не бе ясно дали ще има коалиционен кабинет, заявиха зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-шеф на ГЕРБ и Валери Симеонов, съпредседател на “Обединени патриоти”, пред Нова тв.

Именно това беше денят, в който преговарящите обявиха, че най-сетне са постигнали съгласие по въпроса за пенсиите. Симеонов каза, че “няма никакви амбиции за оглавяване на министерство”.

По-късно вчера бившият финансов министър Владислав Горанов съобщи, че повишаването на минималната пенсия ще стане на 2 стъпки – от 1 юли т. г. на 180 лв., и от 1 октомври – на 200 лв. В момента тя е 161 лв.

Тази година това ще струва на бюджета под 100 млн. лв., а за догодина сумата ще е под 300 млн. лв. , поясни Горанов пред bTV.

Той потвърди информацията на “24 часа”, че резерви за индексацията на останалите пенсии може да се търсят при инвалидните пенсии, за част от които има подозрения, че са отпуснати незаконосъобразно. “Имаме основания да се съмняваме, тъй като броят на правоимащите е твърде голям”, заяви Горанов.

Веднага след обявяването на управленската програма днес ще бъде подготвено коалиционно споразумение. По план то трябва да бъде подписано следващата седмица. Животът на тония кабинет да е максималният – 4 г., като и двете страни се ангажират да не предприемат действия към предсрочни избори – такава точка ще фигурира със сигурност в коалиционното споразумение. Такава писмена гаранция е желана и от Борисов, който изхождал от опита си с реформаторите.

После следва и най-интересната част – структура и персонален състав на Министерски съвет, които Бойко Борисов ще предложи на 44-ото НС.

Вече се разпределят местата на парламентарните групи в пленарната зала. С това бил натоварен зам.-председателят на 43-ото НС Димитър Главчев. Макар че всички очакват той да оглави 44-ото, въпросът още не бил поставян. Според източниците на “24 часа” вариантите са два – той или Менда Стоянова. Тя обаче била по-малко вероятна, тъй като нямало кой да поеме постоянната комисия по бюджет и финанси. Председателството на НС е въпрос, който ще бъде решен в последните часове преди първия парламентарен звънец на 19 април. На тази дата свиква 44-ото НС президентът Румен Радев.

Пирин Прес

Next Post

По-високи пенсии, но само за най-бедните пенсионери (обзор)

чт апр. 13 , 2017
Горанов потвърди, че с Обединените патриоти са се договорили минималната пенсия, която сега е 161 лева, да стане 180 през юли, а през октомври – 200 лева. Като уточни, че нейното увеличение няма да доведе до същото увеличение на останалите пенсии. Готвеното вдигане само на минималната пенсия ще доведе до […]