Президентът: Изказването на Макрон е непремерено

Президентът Румен Радев гласува на втория тур на местните избори. Той даде гласа си в район „Слатина“ в София, призовавайки хората да участват в изборния процес, за да не се допусне „купеният вот да определи тяхното бъдеще”.

 

 

По думите на държавния глава липсата на доверие в изборния процес е една от причините, поради които избирателната активност е ниска.

„Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес. Хората не отиват до урните, защото не вярват, че техният глас ще бъде отчетен коректно”, коментира държавният глава.

Радев заяви, че възнамерява да покани представителите на ЦИК, органите на реда и парламентарно представените партии, за да обсъдят пропуските в изборния процес. И отново подчерта важността от въвеждането на машинното гласуване.

„Няма български емигранти. Българските граждани са граждани на обединена Европа и свободата на движение е тяхно право. Външната политика е прекалено сложна материя, за да бъде използва за евтин пиар предизборно. В европейската политика е неуместно и немислимо да се лепят национални етикети. Имал съм много разговори с Макрон. Той съвсем ясно заяви своите амбиции за европейско лидерство, които ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено изказване”. И припомни, че отношенията между България и Франция почиват на дълголетни приятелски отношения.

Попитан дали е запознат със стенограмата от избора на нов главен прокурор, Радев отвърна, че екипът му работи по въпроса.

Пирин Прес

Next Post

Защо киселото зеле е по-добро от цитрусовите плодове

нд ное. 3 , 2019
С идването на късната есен започнаха температурни промени, които се отразяват зле на имунитета, разкриха диетолози пред РИА Новости. Кои продукти биха помогнали да го подкрепят и защо киселото зеле е по-добро от цитрусовите плодове. Лекарите казват, че такива температурни промени имат лош ефект върху имунната система, затова тя трябва […]