Преп. Йоан Касиан – светецът, който се чества на 29 февруари

На 29 февруари, ден, който влиза в календара веднъж на четири години, се чества паметта на св. Йоан Касиан.

Дали този свети отец на Църквата се почита само на високосни години? Оказва се, че Църквата не пропуска да отбележи паметта му и когато в календара няма 29 февруари. Тогава службата за него се извършва в последния ден на месеца – 28 февруари.

Светецът, който се чества на такъв „изключителен“ ден, има голям принос за монашеския живот и богословие както на Изток, така и на Запад. Преподобни Йоан Касиан живял в края на IV век и първата половина на V век, когато християнството на Изток преживява своя разцвет – като богословие и подвижнически живот.

Преп. Касиан напуснал родния си Рим и отишъл на Изток, за да почерпи от опита на живота в Христос на многобройните християнски отшелници, населяващи източните пустини. Според житието му той приел монашество във Витлеем, а след това посетил всички монашески обители в Тиваида, учейки се от техните обитатели.

По-късно отива да живее в Галия (днешна Франция) в град Марсилия и чрез своите творения на латински за първи път пренася на Запад автентичното източно богословие върху теми на монашеството и духовния живот. Той е и първият западен автор, който критикува Августиновото учение за благодатта.

Пирин Прес

Next Post

Hови такси: Ето колко ще плащате, ако имате пари в банката

сб февр. 29 , 2020
Българската народна банка публикува средния размер на таксите, начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки. Данните са изчислени на база информация към 31 декември 2019 г., подадена от 19 банки и клонове на банки, които извършват дейност на територията на страната и предоставят платежни услуги на потребители. Investor.bg припомня, че централната […]