Притежателите на банкови карти ще губят до 100 лева, ако им откраднат пластиката и им изтеглят пари от сметката.

Това предвижда новия новия закон за платежни услуги, който предсти парламентът да прегледа на второ четене и с който се прилага нова евродиректива.
Досега загубите бяга до 300 лева, пише „Телеграф“. Банката ще ни възстановява откраднатите суми до края на следващия работен ден след като я уведомим за неразрешеното теглене, освен ако няма основателни съмнения за измама. При груба небрежност обаче притежателят на картата притежателят на картата може да понесе всичките загуби. Например, ако не си е пазил ПИН-кода в тайна, ако е записал ПИН-кода върху пластиката или го е съхранявал на едно място с нея. С новия закон се въвеждат и допълнителни изисквания за сигурност на плащанията по интернет, като ще има нови начини за идентификация на клиента. Има и нови текстове за сметката за основни операции, за които се начисляват минимални такси. Банките няма да могат да отказват откриването ѝ, освен ако клиентът вече няма такава сметка в същата кредитна институция или в някоя друга. Ако 10 и повече банки предоставят една услуга без такса, тя ще се определи от БНБ като безплатна.

Пирин Прес

Next Post

Община Кресна ще има още един празник заради мощи на светец

вт февр. 20 , 2018
Община Кресна ще има още един празник заради мощи на светец. 27 ноември ще бъде почивен ден за всички. Денят ще бъде неработен и неучебен. Тогава църквата почита паметта на свети великомъченик Яков Персиец. Той е убит по особено мъчителен начин за християнската си вяра през 421 година– рязан е парче […]