Прихванаха радиосигнал от дълбокия Космос

Международен екип от астрономи е успял да установи периодичен радиосигнал от дълбокия Космос, който се повтаря приблизително на всеки 16 денонощия, съобщава Science Alert, цитирани от БНР.

Сигналът е от вида FRB – fast radio burst, бързо радио припукване и по мнението на учените идва от обект, разположен в самия край на спираловидна галактика на разстояние от около 500 милиона светлинни години от Земята.

Известни са около 150 FRB, но само при десетина от тях е установена повторяемост.

При конкретния радиосигнал, наречен FRB 180916.J0158+65, учените са открили, че той се появява почти на всеки час в продължение на 4 дни, след което заглъхва. След 12 дни явлението се повтаря. Изследването е обхванало 409 дни и почти не е регистрирало отклонение – явлението се повтаря на всеки 16,35 денонощия.

Изследователите са почти сигурни, че излъчването не може да се дължи единствено на черна дупка, но не изключват възможността то да е следствие от комбинация между черна дупка и звезда.

Пирин Прес

Next Post

Ако отоплението в автомобила откаже, трябва да се направи следното

чт февр. 13 , 2020
В модерните автомобили може да има различни системи за отопление – на купето, на стъклата и на огледалата. В много автомобили има отопление на седалките, а в най-модерните – статично отопление или отопление за врата и раменете при кабриолетите. Задачата на отоплителната система е да поддържа приятна система в купето […]