Приятели на птиците от Гоце Делчев и Баничан отново ще наблюдават живота на щъркелите

Природозащитници от клона на Българското дружество за защита на птиците заедно с читалище „Изгрев-1930“ в с. Баничан започнаха третия сезон на видеонаблюдение на щъркеловите гнезда и живота на полезните птици в тях. Селото е известно с многобройните си щъркелови гнезда.

„Въпреки, че проектът по който работихме в началото беше финансиран само една година, ние намерихме сили, време, желание и съмишленици, които ни помагат да продължаваме да наблюдаваме, записваме и показваме уникални моменти от живота на тези грациозни и полезни птици.

Белият щъркел е част от културните живи символи на с. Баничан. Местните имат специално отношение към него“, сподели председателят на клона на БДЗП Димитър Попов.

Тази година камерата е с нова позиция и сега фокусът е върху гнездото, Това е реализирано със съдействие на доброволеца Николай Славков, който безвъзмездно прекрои стойката на видеокамерата.

Приятелите на птиците благодарят на всички, които са се включили в инициативата: ЧЕЗ – електроразпределение Гоце Делчев, Гоце Нет, Читалище Изгрев, Община Гоце Делчев

Пирин Прес

Next Post

Полицията задържа пиян младеж, откраднал товарен автомобил

чт февр. 22 , 2018
Полицията задържа пиян младеж, откраднал товарен автомобил. Екшънът се разиграл нa 21 февруари, около 5:00 часа сутринта. Във Второ районно управление е получен сигнал за противозаконно отнет товарен автомобил „Ситроен“, паркиран в Благоевград. Униформените служители предприели незабавни оперативно-издирвателни и заградителни дейности, в резултат на които автокрадецът е спрян на бул. […]