Проучване: 47% от българите не биха се сражавали за Родината

В навечерието на Деня на храбростта и празник на българската армия близо половината българи заявяват, че не биха се сражавали за Родината си. Това показва изследване на „Галъп интернешънъл“, съобщава БНТ.

Едва една четвърт са готови да излязат на фронта при нужда. Какви са световните настроения по темата и къде се нарежда България, разказва Виктория Бояджиева.

Страната ни отчита най-ниска готовност за сражения в целия регион на Балканите. 25% от българите казват, че биха воювали за родината, но цели 47% не биха.

Въпреки че сме близо до западноевропейците, сме по-малко жертвоготовни от средното за света. В глобален аспект 61% от населението е готово да се сражава за страната си, а 27% не биха го направили.

Голям е процентът на жените по света, които биха грабнали оръжие – 52 на сто. А делът на мъжете достига до 67%. От различните вероизповедания, обхванати в проучването, най-склонни да воюват под националния флаг са~мюсюлманите – 78%.

Сред регионите, готовността за битки в името на Родината е най-висока в Близкия изток и Северна Африка – 83%. На другият полюс е Западна Европа, където едва 25% биха отишли на фронта по желание.

Сред държавите, най-слаба готовност показват японците – само 11%. Сходни са и резултатите на Германия, Холандия и Белгия. За сравнение, във Великобритания този дял е 27%, а във Франция – 29% – по-висока, но отново ниска готовност на фона на световните резултати.

Пирин Прес

Next Post

Злато и бронз за ансамбъла в Испания

пн май 6 , 2019
Ансамбълът на България спечели злато и бронз във финалите на отделните уреди на Световната чалъндж купа по художествена гимнастика в испанския град Гуадалахара. Вчера момичетата на Весела Димитрова грабнаха и среброто в многобоя. Отборът в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс триумфира със златото […]