Проф. Генчо Начев алармира: Студът може да предизвика инфаркт

Студът води до свиване на кръвоносните съдове, притокът на кръв намалява и може да предизвика инфаркт. Това каза пред Радио „Фокус“ изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

При най-малките оплаквания трябва да се потърси лекарска помощ, препоръча той като припомни кои са основите симптоми, които показват, че студеното време влияе на сърдечно-съдовата система.

„Чувствата за тежест, болка, неудобство, дискомфорт в сърдечната област, свързано понякога с изтръпване на лявата ръка са част от симптомите. Може да се получи и болка между лопатките в зависимост от това коя от коронарните артерии е засегната. Може да се наблюдават ритъмни нарушения като екстрасистолия, ускоряване на пулса. При пациенти, които имат обективни основания за това може да се стигне до изпадане в абсолютна аритмия. Тези симптоми недвусмислено говорят за проблеми, свързани със сърцето и трябва да се прибегне до експертна, квалифицирана консултация”, обясни проф. Генчо Начев.

Той каза още, че хората трябва да следят редовно кръвното си налягане, да приемат топли течности и да сведат до минимум излагането на външни климатични условия.

Пирин Прес

Next Post

Проходими са пътищата в община Петрич при зимни условия

чт ян. 3 , 2019
В селата от район Подгорие и Огражден снежната покривка е между 15 и 20 см. В южния град няма натрупана снежна покривка до момента. Снимка: Община Петрич Опесъчаване и обработка срещу заледяване са извършвани още през нощта на основните пътни артерии в Подгорието и Огражден. Почистването продължава и в момента. Фирмите, […]