Проф. Кантарджиев: Почти никой не е умрял от коронавирус без предшестващи заболявания

„Постоянно сме във връзка с колеги от чужбина във връзка с коронавируса. Имаше тенденция на увеличаване на броя на случаите, сега се увеличава, но не с това темпо като в началото и средата на януари. Има светлина в тунела, че мерките, които взема Китай, започват да дават резултат. Задълбоченият анализ на този случай говори, че почти никой от тези над 1000 починали души не е умирал конкретно от инфекцията на вируса, а от засягане на система на организма, която предварително е била слаба в човека“. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести пред „Канал3“, цитиран от „24 часа“.

„Чума в последните месеци в нашата страна се употребява във връзка с различни заболявания – като африканска чума, а всъщност е треска. Чума обаче звучи драматично. За да имаш бубонната чума, трябва да имаш бълхи, а при белодробната също има симптоми. На о-в Мадагаскар има чума от години. Преди години чума бе доказана в граничните райони на Турция при животни. Коронавирусът не е белодробна чума, не е научно твърдение. Коронавирусите са чести причинители на зимни инфекции, в последните 20 години се наблюдават мутации. Те се развиват в някои животни, при близък контакт могат да преминат към хората“ обясни той.

„Д-р Фенг е изтъкнат микробиолог от Китай, там имат огромни ресурси. Много подготвени и мотивирани хора. На първо място е карантината. Доказано е, че инкубационният период на коронавирусът е 14 дни. При редки изключения е повече. Обикновено 5 дни след заразяването се появява. Той е много близък до мутиралия коронавирус през 2002 г. и далеч от смъртоносния от 2012 г. Несериозно звучи, че Китай разработва биологично оръжие или, че коронавирусът е генномодифициран, нарочно направен вирус, ако имаше такова нещо би било от някои болни мозъци. Изключвам тази възможност“, сподели Кантарджиев.

„Има дълъг период на лечение. Най-голямата опасност е да не засегне страни с нисък икономически ресурс, които не биха могли да осигурят болничен ресурс. Има много болни, но ежедневният темп на нарастване е обърнат, епидемичните мерки имат добър резултат“, заяви той.

„Коронавирусът се унищожава от органични разтворители. В последните 2 седмици изследвахме хора, които са били в контакт с китайци или са се върнали от Китай с белодробни проблеми. При някои доказахме други респираторни вируси. В момента организма на хората е отслабнал от зимата и мерките трябва да продължат. Сега боледуват възрастните с усложнения. Антибиотиците са най-добрите лекарства, спасили са човечеството“, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Пирин Прес

Next Post

Гръцките лекари под тревога! Коронавирус и в Атина?

ср февр. 12 , 2020
Пациент със симптоми, които отговарят на инфекция с новия коронавирус, е откаран с линейка в атинската многопрофилна болница „Атикон“, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА. Според информация на телевизията пациентът скоро е пътувал в Китай. Очаква се да бъде взета проба, която да потвърди или отхвърли наличието на инфекцията. […]