Пулмолог: Обикновената маска и шал не предпазват от мръсния въздух

Повишената концентрация на серен диоксид във въздуха притесни гражданите на Перник през последните дни. Опасно ли е това, как може да се предпазим от този газ и има ли мерки за превенция в такива ситуации – темата в Сутрешния блок на БНТ коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Д-р Симидчиев обясни кои са най-рисковите групи в населението, при които концентрацията на серен диоксид оказва най-негативен ефект.

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: За разлика от фините прахови частици, серният диоксиод е газ, той не може да бъде спрян с маска или шалче. При чувствителните хора той може да предизвика спазъм на дихателните пътища, кашлица.
В групите на чувствителните хора влизат деца до 5-годишна възраст и хора над 65-годишна, уточни пулмологът.

Серният диоксид се отделя основно при горене на въглища, в Перник това е благодарение на факта, че има и топлоцентрала на въглища и в резултат на безветрието, се получи концентрация на този газ, обясни д-р Симидчиев.

По думите му, при концентрация на този газ, не трябва да се излиза навън и не трябва да се диша твърде дълбоко. Газовете предизвикат оплаквания в момента, когато дишаме, но там няма такава дългосрочна вреда като при фините прахови частици, обясни д-р Симидчиев.

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: За въздуха също трябва да има кодове както тези, които обявяваме за времето. В света има такива кодове. Добре е да ги има и у нас – например жълт код, само за чувствителни хора, лилав код – за всички.
По думите на д-р Симидчиев, властите в Перник са имали добра координация и са информирали хората навреме. Проблемът обаче е в това, че не трябва да се допускат такива случаи, а не да се информираме за тях.

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Когато става въпрос за фини прахови частици, сертифицираните маски вършат работа. За това мога да посъветвам хората. Обикновните хирургични маски и шалчета не могат да спрат фините прахови частици.

Пирин Прес

Next Post

ЕК: Минималната заплата да се равнява на 60% от средната във всяка държава в ЕС

пт ян. 17 , 2020
Европейската комисия планира започването на консултации за преминаване към европейска минимална заплата, която да се равнява на 60% от средната работна заплата за съответната държава-членка в ЕС. Целта на мярката е да се засили икономическото сближаване между отделните държави, да се намали рискът от дъмпинг на заплатите на пазара, както […]