Пълен кошмар: Упояват и връзват старци в дом на ужасите в Елин Пелин

Дом на ужасите за възрастни хора, в който са били упоявани и връзвани за леглата, беше разбит от полицията и прокуратурата, пише „Телеграф“.

Хосписът на смъртта, както вече е известен той в град Елин Пелин, бил разбит в понеделник, потвърди и кметът Ивайло Симеонов.

Арестувани са шефката на дома д-р Йорданка Неферова, съдружникът й Димитър Иванов и полицай от столичното 9-о РПУ, който им помагал, като правел справки за старците дали имат живи роднини, обясниха от МВР. Разследващите смятат, че възрастните хора са били упоявани, за да им се вземат имотите и спестяванията.

Домът на ужасите се намира в края на Елин пелин на бул. „София“ 39. „Виждахме, че тема спират много лъскави коли, но никой нищо не знаеше. Чак като влязоха екипите и отпред спряха патрулките, стана ясно какво се е случвало зад оградата“, коментираха хора от града, ужасени от случая. По думите им достъпът до хосписа бил абсолютно ограничен за външни лица. Полицията в Елин Пелин получила оперативен сигнал, че пациенти са били упоявани и връзвани за леглата, а в същото време по неясен начин са им взимани имотите, допълва Пик.

Криминалисти твърдят, че в схемата са участвали и нотариуси, които носели на крак документите за прехвърляне на земите.

Проверка в ДАКСИ показва, че земята, на която е построен хосписът, е собственост на бизнесмена Димитър Иванов. Сградата пък се води на д-р Йорданка Неферова.

В дома в Елин Пелин са настанени 26 мъже и жени. Повечето били около 90-годишни и страдали от деменция. На разследващите им направило впечатление, че нямали близки и роднини. Справката пък показала, че от 2016 година до момента в дома са починали 9 човека – петима през миналата година и четирима за първите три месеца на тази. Смъртните им актове били подписани лично от д-р Йорданка Неферова.

Домът действал от 2016 година, а в него нямало нито един местен, всички възрастни хора били от различни краища в страната. Щом разследващият екип от полицаи, прокурори и служители от РЗИ и социални влязъл в дома, всички изпаднали в ужас. Възрастни хора били връзвани за ръцете в креватите и изглеждали неадекватни. Затова незабавно били извикани лекари, според които имало съмнения, че някои от старците били малтретирани.

За да се провери дали пенсионерите са дрогирани, били взети проби от урината им. Те дали положителен резултат на силни медикаменти за упояване, обясниха обвинители.

Пирин Прес

Next Post

ВАЖНО! Инвалиди няма да ходят извънредно на ТЕЛК

пт апр. 14 , 2017
Инвалидите няма да са принуждавани да ходят извънредно на ТЕЛК, обяви Владислав Горанов по Нова тв. Бившият финансов министър, който вероятно ще заеме същия пост и в новото правителство, обясни, че ще има ревизия и по-строг контрол върху документите за ТЕЛК. Според него 10-20% от всички издадени документи подлежат на […]