Растенията се объркаха заради топлата зима

Тази година много от растенията се развиват изпреварващо. Причина за това е необичано топлата и слънчева зима, споделя доц. д-р Антоанета Петрова, директор на ботаническата градина на БАН, предава DarikNews.bg.

Игликите са първите растения, които започват да цъфтят през пролетта в ботаническата градина на БАН. Те обаче все още са в самото начало на цъфтежа, тъй като градината остава под склона на Витоша и тя хвърля сянка.

Още през декември миналата година първите цветчета са се отворили, а част от тях се попарват и се отварят нови. Зюмбюлите и божурите също вече напредват в развитието.

Много дървета като дрянът вече са напъпили на много места в страната. Пъпките на магнолиите също са набъбнали, а ранният им цъфтеж може да бъде попарен при едно последващо застудяване.

Ако при такава топла зима, последва рязко падане на температурата, е възможно да има измръзване на цветовете при плодните дръвчета. Това може да доведе до по-слаба реколта или до липса на такава.

Пирин Прес

Next Post

Океанът изхвърли загадъчно морско създание на брега

вт февр. 18 , 2020
Непознато морско същество с остри зъби, муцуна на делфин и дълго тяло бе изхвърлено на брега на мексиканския полуостров Пунта Мита, щата Наярит, съобщи Лента, като цитира публикация в местния информационен портал “Трибуна де ла Баия”. Група местни жители се разхождали по брега и се натъкнали на загадъчното създание. Първо […]