Ремонтираха църквата в Брежани, ликът на свети Димитър се яви на северната й стена

Една от най-старите действащи църкви в Югозападна България е в усилена подготовка за своята 170-годишнина на 26 октомври. 

Църковното настоятелство, кметство Брежани и сдружение „Хора и традиции” начертаха обща програма като най-важното беше да се заздрави храмът, защото една от стените потъваше и храмът църковната сграда започна да се пропуква.

Дирекцията по вероизповедания към МС, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли, откликна на молбата на трите организации и се започнаха оздравителни и ремонтни дейности. Под ръководството на кмета на селото Благой Стефанов се поправи покривът и започнаха строителните дейности в храма вътре и извън него. Много хора, фирми и организации откликнаха на молбата да помогнат за укрепване на църквата, която според експерти църквата е много ценна и красива.

Стенописите в олтара са от първата задруга на зографите от Банско. Тук са творили зографите Михалко Йованов Голев, Велян Огнев приблизително през 1860 г. Има и стенопис, който вероятно е от зографите от Берово. Изключително естетични са иконите, които са създадени от майсторите, изографисали и храм „св. Александър Невски”. Два пъти опожарявана и два пъти оживявала, църквата „Св. Димитър” години наред носи надежда и вяра на хората.

Венелина Лазарова е ландшафтен архитект от Брежани и проектира уникална градина в двора на храма като подарява своя проект, а нейните работници даряват също своя труд в полза на храма.

Църквата в Брежани
Снимка: Сдружение

И на една от северните стени… се явиха очертанията на покровителя на Брежани – свети Димитър. Стенописът е от Втория период на храма – след 1920 г. Тепърва експерти ще го изследват, но за миряните и вярващите е знак, че храмът е жив и благославя всички за добрите дела.

Пирин Прес

Next Post

Хората пред пенсия ще имат още 1 г. да се прехвърлят в НОИ

пн окт. 23 , 2017
От ГЕРБ предлагат нова отсрочка за осигурените българи, родени след 1959 г., на които им предстои пенсиониране, да могат да прехвърлят втората си пенсия в НОИ, пише в. „Сега“. С промените от 2015 г. всички работещи, които се осигуряват в универсален фонд, могат да изтеглят парите си от втория стълб […]