Ромската нова година събра на шумно веселие ромите в Симитли

Там, където да си от махалата не значи, че си белязан, не значи че си различен. В Симитли, където ромите се раждат интегрирани.

Там, когато и да празнуват белите, има и роми. И обратното. Когато се съберат на празник ромите, има и нероми. Така беше и за РНГ, по ромския календар в Симитли. Нищо че с месец закъснение, цялата махала се събра да празнува. Ресторантът се оказа тесен за ромите и многото техни приятели. Кметът на общината Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Владимир Христов, кметове на села, общински съветници бяха на празника на ромите.

Сърцатите роми показаха своите възможности в танците. Зашеметяващи млади момичета и момчета от махалата в Симитли украсиха дансинга, и не спряха с танца в ритъма цяла вече и цяла нощ. От съвсем малки до остарели, за пореден път доказаха, че няма по-сърцати от тях и не седнаха за миг от танци. Разбира се не мина ромската вечер, макар и през февруари, без „Мис и Мистър Чае шукарие“.

Ромският лидер в Симитли Живко Илиев пак не се беше изложил и с организацията, и с музикалното оформление за празника. А общинският кмет… той получи най-ценната грамота: „Бъдете такива – весели, игриви, бъдете грижовни към себе си и към близките, бъдете пъстротата в община Симитли. Бъдете пример за ромите навсякъде. Нека заедно сме пример за мир и синхрон в ежедневието и в празниците, нека сме пример за съжителство между етносите. Тук при нас, в община Симитли сме от всички – християни, роми, мюсюлмани… Б бъдете живи и здрави“, пожела им Апостолов и благодари за грамотата.

Пирин Прес

Next Post

Жена и дете издъхнаха в пламнала къща в София

пн февр. 18 , 2019
55-годишна жена и 10-годишно загинаха при пожар в къща в софийския район „Възраждане“, съобщиха от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, цитирани от „БулНюз“. Горенето се е развило в стая от втория етаж на къщата и е обхванало площ от 60 кв.м. При възникналия пожар има и двама […]