Русия забрани вноса на над 50 вида стоки от Украйна

Около 510 млн. долара – на толкова възлизат загубите за 2018 г. от забраната за внос на стоки от Украйна в Русия, предаде ТАСС. Изчисленията са на руското министерство на икономиката, съобщава БТВ.

Министър-председателят Дмитрий Медведев е подписал постановлението за забраната. Той обяви в „Туитър”, че това е „ответна мярка заради санкционните ограничения от страна на Украйна”.

Над 50 вида стоки попадат в списъка със забранената за внос продукция, при това става въпрос не само за стоките с украински произход, но и такива, които минават през територията на страната.

Не може да се внасят от Украйна олио, бонбони, плодове, риба и рибни консерви, тестени изделия, бира, вино, трактори, хартия, турбини, мебели и други.

На 18 декември Киев продължи ембаргото върху вноса на хранителни стоки от Русия до 2020 г.

Въпреки ограниченията общият внос на стоки от Украйна за Русия през 2017 г. възлиза на почти 5 млрд. долара, посочват още от министерството.

Русия бе принудена от 1 януари 2016 г. временно да спре действието на договора за зона на свободна търговия с Украйна с оглед влизането в сила на икономическия раздел от споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС, отбелязва руската агенция.

Така Украйна автоматично бе обхваната от хранителното ембарго, въведено от Москва в отговор на европейските санкции от август 2014 г., наложени във връзка с украинските събития. Украйна на свой ред забрани вноса на ред руски стоки с постановление, което оттогава подновява всяка година.

Пирин Прес

Next Post

Звезди отдават почит на Арета Франклин

сб дек. 29 , 2018
Певци и музиканти като Селин Дион, Джони Леджънд, Кели Кларксън, Алиша Кийс и Пати Лабел ще бъдат сред звездите, които ще отдадат почит на кралицата на соул музиката Арета Франклин, съобщава „Нова телевизия“. Концертът в нейна памет се организира от Американската звукозаписна академия и ще се състои на 13 януари […]