Сандански: Конфискуваха 25 килограма мурсалски чай

Около 25 килограма мурсалски чай (Sideritis scardica) конфискуваха експертите на РИОСВ – Благоевград при проверка по сигнал за незаконно събиране на лечебното растение в планината Славянка, съобщиха от РИОСВ.

Количеството се равнява приблизително на около 20 000 стръка от билката и е иззето от пет физически лица в местността Ливаде, землище на с. Голешово, община Сандански.

Екоинспекцията реагира незабавно след постъпване на сигнала на 19 юли. На петимата нарушители са съставени административни актове по Закона за лечебните растения и предстои налагане на глоби, които според разпоредбите на закона са в размер от 100 до 1000 лв.

Събирането на мурсалски чай от естествени находища, на територията на цялата страна, не само за търговски, но и за лични нужди е забранено със Заповед  от 09.02.2016 г. на министъра на околната среда и водите. РИОСВ – Благоевград продължава да следи случая за недопускане на нови нарушения.

Съгласно чл. 10 от Закона за лечебните растения определени видове диворастящи лечебни растения се поставят под специален режим на опазване и ползване, когато биологичното разнообразие или ресурсите им проявяват трайна тенденция към намаляване или има опасност от появяването на такава тенденция. Специалният режим се определя ежегодно до 10 февруари със заповед на министъра на околната среда и водите.

Пирин Прес

Next Post

Белица: Кметът Ревански сезира прокуратурата за нарушения в общината

чт юли 21 , 2016
Кметът на община Белица – Радослав Ревански, ще сезира прокуратурата за нарушения на фирмата, която почиства общинските пътища и се грижи за зимното им поддържане, пише „Стандарт“. Градоначалникът е възложил на юристите в кметството да подготвят сигнала до прокуратурата. Въпросното дружество е консорциум между общинската фирма „Мусала-2004″ ЕООД и частната […]