Сандански скърби! Почина една от великите български треньорки по скокове във вода Виолета Михайлова

Именита треньорка в българските плувни спортове изобщо – Виолета Михайлова си отиде от този свят.

Откривателката на Петър Георгиев – първия ни европейски шампиони в „сините“ спортове, и треньорка на еталона Мария Александрова, както и на десетки майстори на спорта и шампиони, състезавали се за ЦСКА и Вихрен, почина на 76 г.

Тъжната новина съобщи възпитаникът ѝ в школата на Сандански Георги Чобанов.

Погребението на именитата треньорка ще бъде в сряда (11 април) в Сандански.

Ето как е представена визитката на Виолета Михайлова в алманаха по повод отбелязването на първите 50 години от организираното провеждане на българките плувни спортове – „Бистрите сини коридори“.

Спортната кариера на майсторката на спорта по скокове във вода Виолета Георгиева-Михайлова води началото от училищния гимнастически салон. Бързият ѝ напредък като гимнастичка още в пионерските години прави силно впечатление на треньора по гимнастика по това време в Левски-Спартак. И Виолета се оказва в девическия отбор на дружеството. Една година по-късно е и в националния девически отбор по спортна гимнастика.

Такова е началото е сходно на още много други изтъкнати скачачи, като Борислав Деков, Минчо Тодоров, Иван Николчев и др., за да се подчертае дълбоката родствена връзка между гимнастиката, акробатиката и скокове във вода.

Не издържа на силното си влечение към скоковете във вода Виолета прави първото си участие през 1960 г. Само две години по-късно я виждаме и шампионка при жените и на дете дисциплини. През 1963-а прибавя още една титла на кула.

През следващите 10 години е неизменна сред фаворитките за медали и във вътрешните шампионати и на балканиадите. През 1973-а е последното ѝ състезание.

Михайлова още в началото като състезателка се отдава на треньорското поприще като съпруга на Любомир Михайлов. И това е особената черта в кариерата на Михайлова – теорията и практиката да вървят ръка за ръка в изграждането на тренировъчната методика. Нейната възпитаничка, фолкпевицата Райна написа трогателен пост, от който е видно, че тази жена е изиграла ключова роля в живота ѝ.

 

 

STRUMA.com

Пирин Прес

Next Post

Назначават работници в депото на Разлог

вт апр. 10 , 2018
Още работници ще назначат в Общинско предприятие „Регионално депо Разлог” заради увеличения обем работа. До момента там работеха директор и десет човека обслужващ персонал. Нови трима работници ще има в регионалното депо за неопасни отпадъци, което обслужва не само община Разлог, но и общините Банско, Белица и Якоруда. Решението е одобрено […]