САЩ спря визите за 7 страни, а сега забрани в страната да влизат жени, които…

Вчера гръмна новината, че САЩ спира визите на седем страни. Днес обаче стана ясно, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп излиза с нови визови ограничения.

Те са насочени към ограничаване на „туризма при раждане“, при който жени пътуват до САЩ, за да родят, а децата им да получат американски паспорт, съобщават световните медии. Заявителите на визи, за които консулските служители смятат, че идват предимно в САЩ, за да родят, вече ще бъдат третирани като други чужденци, които идват в САЩ за медицинско лечение, според указанията на Държавния департамент, изпратени в сряда и разгледани от „Асошиейтед прес“. Кандидатите ще трябва да докажат, че идват за лечение и имат пари, за да го платят. Правилата влизат в сила в петък. Практиката да се пътува до САЩ за раждане е основно законна, въпреки че има случаи с властите, които арестуват операторите на агенции за „туризъм за раждане“ за измама с визи или укриване на данъци. А жените често са честни за своите намерения, когато кандидатстват за визи и дори показват подписани договори с лекари и болници. Администрацията на президента Доналд Тръмп ограничава всички форми на имиграция, но Тръмп е особено засегнат от въпроса за гражданство по право при раждане – всеки, който е роден в САЩ, се счита за гражданин според Конституцията. Републиканският президент заплаши да прекрати тази практика, но учени и членове на неговата администрация коментират, че това не е толкова лесно. Регулирането на туристическите визи за бременни жени е един от начините да се постигне това, но повдига въпроси как служители биха определили дали една жена е бременна и дали една жена могат ли граничните служители просто да я върнат, ако подозират, че може и да е бременна, само докато я гледат. Консулските служители нямат право да питат по време на интервюта за виза дали една жена е бременна или дали възнамерява да бъде. Но те ще трябва да определят дали кандидат за виза ще пътува до САЩ, за да роди. Туризмът за раждане е доходоносен бизнес както в САЩ, така и в други страни. Американски компании рекламират и таксуват до 80 000 долара за улесняване на практиката, предлагайки хотелски стаи и медицински грижи. Много от жените пътуват от Русия и Китай, за да родят в САЩ. САЩ е против тази практиката още преди Тръмп да встъпи в длъжност. Няма данни колко чужденки пътуват до САЩ специално, за да родят. Центърът за имиграционни изследвания, група, която се застъпва за по-строги закони за имиграцията, изчислява, че през 2012 г. около 36 000 жени, родени в чужбина, са родили в САЩ, след което са напуснали страната. Новото правило е „предназначено за справяне с рисковете за националната сигурност и правоприлагането, свързани с туризма за раждане, включително престъпната дейност, свързана с тази индустрията“, коментира говорител на Държавния департамент.

Blitz.bg

Пирин Прес

Next Post

Времето в петък

пт ян. 24 , 2020
През нощта вятърът ще отслабне, на много места и ще стихне. Ще бъде ясно с минимални температури предимно между минус 7° и минус 2°, в София около минус 5°. Утре ще бъде слънчево. В Източна България ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максимални температури между 6° и 11°, в […]