„Света София“ скара Гърция и Турция

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че Анкара приканва Гърция да се изчисти от историческите си комплекси. Реакцията на Аксой е в отговор на изявлението на гръцкото външно ведомство, според което прочитането вчера вечерта на глава от Корана в музея „Св. София“ „обижда международната общност“ и е „недопустим опит за промяна на монументалния характер на музея“. Хами Аксой добави, че „Света София“ ще остане със защитен статут като „важна ценност за Турция и човечеството.“

Вчера по време на честванията на 567-годишнина от завладяването на Константинопол от османците имам прочете сура „Фатиха“ от Корана в музея в присъствието на министъра на културата и туризма на Турция. Програмата включваше още демонстрация на традиционни спортове и светлинно-лазерно шоу, които завършиха с грандиозна заря.

Постреният между 532 – 537 г. по заповед на император Юстиниан храм е най-яркият образец на византийската архитектура. В продължение на 600 години (до 1311 г.) това е била най-високото здание в света, а първенството му по височина на вътрешното пространство продължава до 1436 г.

„Св. София“ е седалище на Вселенския патриарх и християнски храм в продължение на 900 години, а след превземането на Константинопол през 1453 г. е превърната в джамия. Обявена е за музей през 1935 г., а от 1985 г. е част от списъка на ЮНЕСКО със световно културно и природно наследство като част от историческия полуостров в Истанбул.

„Света София“ е построена през 6 век като църква по време на Византийската империя и е била главен храм на Константинополската патриаршия. В джамия църквата е превърната след завладяването на Константинопол през 1453 г. По нареждане на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк „Света София“ отваря врати като музей през 1935 г.

Преди време турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани, че ще превърне „Света София“ от музей в джамия като отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и суверенитета на тази държава над Голанските възвишения. Ердоган заяви, че турските власти могат да сменят статута на „Света София“, за да може посещенията да са безплатни. Той каза, че туристи с всякакви вероизповедания сега могат да влизат в Синята джамия безплатно и по същия начин може да се действа със „Света София“. В момента входът в „Света София“ възлиза на 60 турски лири, а децата под 8 години влизат безплатно.

Пирин Прес

Next Post

"Дракон" на SpaceX с двама астронавти бе изстрелян в орбита

нд май 31 , 2020
Въпреки прогнозите за бури, тази вечер в 22 ч. 22 мин. наше време бе изстрелян пилотираният кораб на компанията на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX) с двама астронавти на борда.   Това е първото извеждане на астронавти в орбита от частна компания. Освен това НАСА за първи път от почти […]