Словашкият парламент отхвърли Истанбулската конвенция

Словашките депутати отхвърлиха конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. В 150-местния парламент 96 от 113-те присъстващи депутати гласуваха против ратифицирането на документа, станал известен като Истанбулска конвенция, предаде Асошиейтед прес.

Отхвърлянето беше предложено от ултранационалистката Словашка национална партия, член на управляващата окалиция, с подкрепата на старшия коалиционен партньор, лявата „Смер-социална демокрация“.

Депутатите също така призоваха президента Зузана Чапутова да информира Съвета на Европа, че Словакия ще остане вън от договора. Опозиционната крайнодясна Народна партия „Наша Словакия“ също гласува против.

Опонентите на конвенцията в Словакия, която е предимно римокатолическа, твърдят, че някои клаузи ще нарушат конституцията – например, защото конституцията дефинира брака като съюз на мъж и жена.

 

БНР

Пирин Прес

Next Post

Самоуправляваемите коли вече „виждат” през сняг и мъгла

ср февр. 26 , 2020
„Наземнен проникващ радар” изпраща измерва специфичната комбинация от почва, скали и корени – тези данни се превръщат в карта. Технологиите за автономно шофиране се развиват постоянно, но все още имат доста несъвършенства – сред които един голям проблем е неспособността на самоуправляемите коли да „виждат” в лошо време. Екип изследователи […]