Сръбската армия е в пълна бойна готовност заради Косово

Сръбският президент Александър Вучич заповяда армията да бъде поставена в пълна бойна готовност, съобщиха източници, близки до кабинета на държаният глава, който е и върховен главнокомандващ на армията.

Заповедта е била сведена и до знанието на началника на Генералния щаб. По-рано бе съобщено, че около 60 членове на Косовските специални части са били разположени в непосредствена близост до язовира и изкуственото езеро Газивода, пише Канал 3.бг.

Косовските военни са влезли и в Центъра за развитие на екологията и спорта, намиращ се в непосредствена близост до водноелектрическата централа.

Косовската полиция отхвърли медийните информации, че президентът на страната Хашим Тачи е на посещение в северната част на Косово, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Полицията уточни, че засиленото присъствие на специалните му екипи в района на язовира Газивода е част от рутинни операции. Това е потвърдено от прессекретаря на косовската полиция Байрам Красники пред Gazeta Express.

Според информации от по-рано днес, президентът Хашим Тачи е бил на посещение в граничния район Бърняк до границата със Сърбия. Новините за неговото посещение на север и разполагането на специални екипи на косовската полиция около язовира Газивода идват в момент, в който опозиционната партия „Самоопределение“ организира протест в Прищина срещу предложенията на Тачи за корекции на границата със Сърбия.

От своя страна главният говорител на КФОР Винченцо Грасо заяви, че мироопазващите сили нямат информация, че косовски военни са навлезли в северната част на Косово близо до водноелектрическата централа „Газивода“. Той подчерта, че информацията се проверява и че ситуацията се наблюдава.

Пирин Прес

Next Post

Обявиха жълт код за 11 области в неделя

сб сеп. 29 , 2018
Жълт код е обявен в 11 области в страната за утре, 30 септември. Предупреждението е заради очаквани проливни дъждове и силен вятър, пише Канал 3.бг. Най-тежко се очаква да бъде в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Там жълтият код е и заради дъжд, и заради вятър. Очакват се […]