Сръбски фермер отглежда най-лютите чушки

Декемврийските снежни бури в Сърбия не пречат на Александър Танич да култивира най-лютите чушки в света, предават от AFP, цитирани от Агенция „Фокус“.

 

В подножието на планините в южната част на Сърбия Танич отглежда различни видове изгарящи чушки – червени, жълти и оранжеви, които той къса от саксиите в своя парник, покрит с пелена от сняг. Сред тях е и сбръчканата чушка “Carolina Reaper”, която според „Световните рекорди на Гинес“ е най-лютата в света.

Тя е за първи път култивирана в Южна Каролина, САЩ, откъдето идва и името й. Нейната лютивост стига до 1,6 млн. по скалата на Сковил – мярка за измерване на съдържанието на химикала капсицин, който прави чушките люти.

Въпреки студените температури на региона Танич твърди, че няма проблеми да отглежда чушките под почвите на южните сръбски планини в град Нишка Баня.

„Имаме хубав климат тук“, казва 36-годишният електротехник. „Не знам защо, но тук чушките растат по-хубави и по-големи, може би дори по-люти“, добавя той.

Той твърди, че е започнал да отглежда чушките преди няколко години от „любов към лютата храна“.

Опитал е множество чушки от САЩ, Карибите и Южна Америка и Азия, които са били значително по-люти от местните видове на Балканите, с които се прави и любимия в Сърбия айвар.

Пирин Прес

Next Post

Маринов прие децата на загинали полицаи и пожарникари на коледно парти

пт дек. 13 , 2019
94 деца, подкрепяни тази година от Благотворителната кампания на МВР, получиха за Коледа по 900 лева, както и ваучери на обща стойност 1000 лева „Подкрепата помежду ни прави всички ни по силни пред предизвикателствата на живота. Общата ни каузата е да се чувствате сигурни и да знаете, че сте и […]