Станала е грешка при преизчисляването на пенсиите

Социалният министър Бисер Петков заяви пред БНР, че е станала грешка при преизчисляването на новите пенсии.

Някои пенсионери са получили с 2.4% по-ниска индексация на пенсиите си.

По думите на Петков причината за грешката е възникнала заради новата формула за индексиране, която се прилага от тази година. Министърът вече е поискал от НОИ официална информация за това колко души са получили по-ниско повишение.

Според Петков при преизчисляването на пенсиите, което става за първи път по новия механизъм, пенсиите са се върнали към датата на отпускане, след което са били актуализирани. „През 2008 година за определени пенсии има постановление, което им ограничава размера и е довело до там, че за определен брой пенсионери това увеличение не е 2,4%, а е по-ниско“, допълни социалният министър.

За решаването на проблема Петков предвижда в бюджета на общественото осигуряване да се въведе текст, който да не допуска процентът да бъде по-нисък, от този, който ще бъде определен в бюджета.

Пирин Прес

Next Post

Доброто в хората: Никифор от Кипилово трогна семейството на малката Мартина от Банско

чт окт. 12 , 2017
22-годишният Никифор Атанасов от котелското село Кипилово дари днес 15 000 лв за лечението на малката Мартина. „Приятели, Никифор от Кипилово преведе сумата от 15 000 лева в момента от Райфайзенбанк в град Сливен в помощ на нашето малко съгражданче Мартина Танева от град Банско. Никифор праща специални поздрави на малката […]