Стотици хиляди на митинг в Атина под мотото „Македония е гръцка”

Протестът протича при засилени мерки за сигурност, затворени са улици и метростанции

Стотици хиляди се събраха на митинг в гръцката столица Атина, който е под мотото „Македония е гръцка”. Те скандират „Македония!” и „Македония е гръцка!”

Протестът протича при засилени мерки за сигурност, за която са ангажирани 19 000 полицаи, затворени са улици и метростанции, съобщава в. Български новини.

Той започна в 14 ч. местно време (и наше време), а организаторите очакват на централния площад „Синтагма“ да се съберат над 1 млн. недоволни. В столицата днес пристигат стотици автобуси, натоварени с демонстранти от цяла Гърция. Мнозина пристигнаха с фериботи от островите.

Солун каза думата си. Сега на ред е Атина да извика: Македония е една и е гръцка“, заявиха организаторите на протеста във видеопризив, публикуван в социалните мрежи.

Огромно гръцко знаме, поставено на кран, се издига на площад „Синтагма”, където се събраха протестиращите. Те скандират националистически лозунги и заявяват, че няма да има компромис в спора за името на Македония.

На митинга присъстват повечето депутати от консервативната партия „Нова демокрация“. Протестът е подкрепен от профашистката партия „Златна зора“ и от църквата.

Паралелно днес в града има контрадемонстрации на гръцки анархисти, както футболен двубой между „Олимпиакос“ и АЕК, заради което мерките за сигурност са засилени.

Според експертите този митинг може да повлияе на преговорите между Атина и Скопие. Може да се окаже и решаващ за правителството на Алексис Ципрас.

Пирин Прес

Next Post

Утвърдиха терен за нов спортен комплекс в Гоце Делчев

нд февр. 4 , 2018
Утвърдениха терена за проектиране на обект „Спортни терени – игрища за футбол, тенис, баскетбол, съблекални, обслужващи помещения и санитарни възли“ в землището на град Гоце Делчев. Инвестиционното предложение е на местния футболист Любомир Витанов. Базата ще бъде разположена върху 5478 квадратни метра земеделска земя от пета категория, неполивна, собственост на инвеститора. […]