Съдът поиска предсрочно прекратяване мандата на кмета на Благоевград Румен Томов

Административен съд-Благоевград излезе с решение, че са налице всички предпоставки за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на община Благоевград – Румен Томов.

Съдът връща преписката в Общинската избирателна комисия. При новото произнасяне ОИК-Благоевград следва стриктно да приложи неблагоприятните последици по чл. 42, ал. 1, т. 5, във връзка с разпоредбата на чл. 41, ал 3 от ЗМСМА – предсрочно прекратяване пълномощията на Румен Томов, избран за кмет на Община Благоевград, с излагане на ясни, конкретни и обосновани съображения, съобразявайки мотивите в настоящия съдебен акт. Магистратите са категорични, че решението на ОИК е незаконосъобразно и трябва да се изпълни волята на съда. ОИК трябва да се произнесе в 14-дневен срок. В седемдневен срок съдебното решение може да се обжалва и от ОИК, и от кмета Румен Томов пред Върховния административен съд.

До казуса се стигна, след като бившият кмет Атанас Камбитов подаде сигнал до ОИК, че настоящият управник не е заличил участието си в своя фирма в задължителния едномесечн срок от встъпването му в длъжност. Томов е трябвало да направи това действие най-късно до 4 декември. Общинската избирателна комисия обаче отхвърли искането на Камбитов за предсрочно прекратяване на пълномощията на Румен Томов. Така казусът стигна до съда, след като четири партии – ГЕРБ, Нова алтернатива, МИР и Свобода, внесоха жалби в Административен съд-Благоевград.

Днешното решение е на съдия Димитър Узунов.

Пирин Прес

Next Post

В Белица отбелязаха Международния ден на религиите

ср ян. 22 , 2020
За втора поредна година в СУ “Св. Св. Кирил и Методий” се отбеляза Международния ден на религиите. Учениците от | до Х|| клас присъстваха на интересната беседа с гостите – г-н Горелски духовен водач на местната мюсюлманска общност, и г-н Попов – православен свещенник, посветена на духовната същност на религиите, […]