Сърбия забранява вноса на стари коли над 15 г.

Страната се готви да забрани вноса на стари коли, за да се справи със замърсяването на въздуха, съобщава expert.bg.

Рестрикцията ще се отнася за вноса от чужбина на превозни средства на възраст над 15 години, посочва сръбският министър на околната среда Горан Триван. „Искаме до края на тази или 2021 г. да забраним вноса на коли с екостандарт „Евро 3“, което прави цяла Европа. Просто трябва да решим – по-евтина кола или по-чист въздух“, заяви Триван, цитиран от сръбския вестник „Блиц“.

Всички страни в региона, които не са членки на ЕС са забранили вноса на стари коли. Босна и Херцеговина го е направила през 2016 г. („Евро 3“), а от 1 юни 2019 г. забраната важи и за внос на превозни средства с „Евро 4“. Преди почти 5 години Северна Македония се е отказала от вноса на превозни средства по-стари от 15 години. Черна гора е премахнала вноса на автомобили с двигатели „Евро 3“ в края на 2018 г. Изненадващо или не, най-смела е Албания, която е забранила вноса на автомобили от чужбина, които не отговарят на стандарта „Евро“ 5 или са на повече от 10 години.

Пирин Прес

Next Post

Гърция ограничава туристите на Санторини

вт ян. 14 , 2020
Гръцкото правителство обмисля списък с мерки, предложени от Европейската банка за възстановяване и развитие за справяне с прекомерния туризъм на популярния остров Санторини, съобщава в. „Катимерини“. Предложените мерки включват ограничаване на билетите в пиковите месеци за село Ия, което привлича хиляди туристи заради прочутите залези, както и ограничения на броя […]