С първия ден на месец февруари започва поредица от 3 дни, които се смятат за вълшебни!

С първия ден на месец февруари започва цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. На 1-ви февруари почитаме паметта на мъченик Трифон, славен като светец и лечител, пазител на лозята и виното.

В народния празничен календар празникът се обозначава с името Трифон Зарезан или Трифоновден и се свързва с обичая по почетното зарязване на лозята, наричано още закройване, извършвано предимно от мъжете стопани, които отиват на своите лозя, носейки хляб, бъклица с вино и кокошка.

Всеки се прекръства и с косер отрязва по три пръчки от три корена. Те се свиват на венец, с който мъжете окичват калпака си. Отрязаните корени пък поливат с вино от бъклицата.

След това всички се събират на обща трапеза, на която преди да започнат да се хранят, се избира “цар Трифон”, който благославя лозята – „Да е берекетлия, а от всяка лоза – по чембер вино.“

Следващият ден, 2-ри февруари, е известен още като Сретение господне , един от 12- те големи християнски празници през годината и един от четирите празника, посветени на Божията майка, когато се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос.

Третият и последен ден, 3-ти февруари, е празник, посветен на Свети Симеон , един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки. Тези дни се свързват с лозята, виното, плодордието и благоденствието.

Наричани са още вълшебни, тъй като на тях молитвите на всеки, който се е помолил за една добра година, изпълнена с много късмет и любов, ще бъдат

Пирин Прес

Next Post

Министър Ангелкова бе удостоена с „Орден на звездата на Италия“

пт февр. 1 , 2019
Най-високото отличие на италианската държава получи министърът на туризма Николина Ангелкова. „Орден на звездата на Италия“ й бе връчен лично от посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди. Двамата участваха в откриването на конференция „Археология и успешно музейно управление“ в Националния археологически музей, организирана от италианското посолство у […]