Тази нощ връщаме часовника с час назад

На 30 октомври трябва да върнем стрелката на часовника с един час назад, за да преминем към зимното часово време. Всъщност то е общоприетото астрономическо време, докато лятното часово време е извънредно.

Променяме стрелките на часовника, за да може да използваме максимално дневната светлина, така че да съвпадне с активните часове от деня, обяснява пред Дарик  Северина Йоргова от Регионалния исторически музей в Шумен.

Тя пояснява, че смяната на часа се прави през 1916 година в Германия по време на Първата световна война. По-късно това започва да се прави и в Англия, казва тя.

В България тази практика е въведена през 1979 г. с Устав на Министерски съвет.

Така през пролетта преминаваме от астрономическото време към лятното часово време. Това става всяка година събота срещу неделя, през последната седмица на март, в 3 часа сутринта местим часовника с един час напред – 3:00 става автоматично 4:00.

През есента се връщаме към астрономическото време – всяка година събота срещу неделя, през последната седмица на октомври, точно в 4:00 часа сутринта сменяме часа с един час назад. Тоест 4:00 часа сутринта става автоматично 3:00 часа сутринта.

Пирин Прес

Next Post

Млада жена от Кресна се бори за живота си!

сб окт. 29 , 2016
44-годишна жена е докарана по спешност в болницата в Сандански. Ирина И. е в неадекватно състояние. По първоначална информация тя се отровила с гъбата червена мухоморка. Жената е от Кресна, пише struma.bg. Веднага по спешност са свикани екипи специалисти от болницата. Направен й е скенер. По преценка на невролог веднага […]