Тази нощ преминахме към лятното часово време

Тази нощ преминахме към лятното часово време.

Точно в 3 часа преместихме стрелките на часовника с един час напред.

Смяната на времето засяга разписанията на 29 влака, предупредиха от БДЖ. Оттам уверяват, че нарушенията в графика са сведени до минимум.

Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици. Според проучване на германски учени, осъществено в средата на 2018 г., връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина, но ни отнема много повече. Резултатите, цитирани от ABCNews показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.

Децата, възрастните и хората с хронични заболявания са най-засегнатите от смяната на времето. Според специалистите, на тях им трябва поне месец, за да си възвърнат нормалния ритъм на живот. Особено при пенсионерите, могат да се наблюдават смущения в работата на сърдечната система.

Тревожен е фактът, че смяната на лятно със зимно часово време води до безсъние при близо 40-45 на сто от хората в Европа, сред които попадаме и ние българите. Това се дължи на пониженото производство на мелатонин (заради липсата на достатъчно слънчеви лъчи), който се смята за основен хормон на съня. Когато количеството му намалее, човек се чувства тъжен, непълноценен и много лесно се депресира.

Пирин Прес

Next Post

Денят 31 март в българската история

нд мар. 31 , 2019
На 31 март, през 1878 година, на базата на Опълчението, е създадена Българска земска войска, която по-късно става Българска армия. На тази дата, през 1916 година, в 24 часа, България преминава от Юлиански към Грегориански календар и вместо 1 април настъпва 14 април. На 31 март, през 1994 година, Световната […]