Танцуващата мечка Стефка почина на 36 г.

Един от дългогодишните обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица – мечката Стефка, е починала в края на миналата седмица, съобщиха от Организацията за защита на животните „Четири лапи“, предаде Dnes.bg.

Стефка е една от най-възрастните мечки в парка, на 36 години – нетипична възраст за животно, родено в плен.

Родена през 1984 г. в Държавно ловно стопанство “Кормисош“, тя прекарва първите 19 години от живота си като танцуваща мечка – атракция за туристи.

През 2003 г. е спасена от екип на „Четири лапи“ от ужасните условия, в които я е отглеждал нейният тогавашен собственик и е настанена заедно с други две мечки в Парка за танцуващи мечки край Белица, основан съвместно между „Четири лапи“ и Фондацията на Бриджит Бардо (Fondation Brigitte Bardot).

По носа и горната устна на животното личали белезите и дупките от халката и синджирът, с които е била връзвана и водена на повод, за да танцува. През 2013 г. заради инфекция на старите рани е претърпяла спешна и сложна пластична операция на носа от ветеринарния експерт проф. Аминков – Декан на факултета по ветеринарна медицина в ЛТУ. Благодарение на усърдната работа и опита на проф. Аминков, носът на Стефка е изграден наново, след като тя е живяла години наред със счупване.

Мечката Стефка е прекарала общо 17 години щастлив живот в парка. Тя не е била конфликтна мечка и е живяла в сектор 4, заедно с четири други мечки.

Типично за много от обитателите и тя имаше любимо място за почивка – често лежеше в най-горната, дясна част на сектор 4, в хралупа в корен на дърво. Тя обичаше да се излежава там дълго и да наблюдава наоколо. Стефка се разбираше много добре с останалите четири мечки в сектора – Стефан, Цвета, Марика и Светла, с които прекара старините си.

Стефка ще остане завинаги в сърцата ни като един от най-старите обитатели, живели някогa в Парка за танцуващи мечки край Белица, пишато от „Четири лапи“.

 

dnes.bg

Пирин Прес

Next Post

Опасно напрежение край Марица: Гърция затвори пропускателен пункт на границата с Турция

пт февр. 28 , 2020
Гърция взема максимално строги мерки за опазване на сухопътните и морските си граници. Затворен от днес е митническият пункт за пропускане Кастаниес в Еврос на гръцко-турската граница и остави много турци и чуждестранни посетители извън границите на Гърция. Според информация пункта е затворил в 11.00 ч. и няма яснота кога […]