Тодоровден е един от най-големите и най-атрактивно отбелязвани празници в с. Бачево, община Разлог

На този ден Българската православна църква почита името на Св. Тодор Тирон. Той е покровител на конете, а празникът е известен още като Конски Великден, Конски празник, Тудурица/Тодорица.

Тодоровден се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост.
Празникът, събира множество туристи от цялата страна и чужбина, а жителите на селото извършват с гордост редица ритуали, посветени на Тодоровден.

По традиция празникът започва със Света литургия в църквата „Свети Димитър“ за здраве на жителите и конете. Следва обичаят по захранване на конете със захар, царевица, пшеница, сол и чесън на площада в селото. В местността „Власовица“ всяка година се провеждат конни надбягвания и надтегляне с коне.


Приветствия по случай Тодоровден отправиха кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев, д-р Емил Тончев – народен представител и кмета на с. Бачево г-жа Росица Чатлабашева.
Празникът уважиха още д-р Мария Копанарова – председател на ОбС-Разлог, зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, кметове на населени места, общински съветници.

В тържествената програма взеха участие и самодейците от Народно Читалище „Самообразование 1928“ – село Бачево.

Пирин Прес

Next Post

Съобщение на Община Банско

пт мар. 6 , 2020
По препоръка на Националния оперативен щаб за ограничаване на разпространението на грипа и острите респираторни заболявания и въз основа на издадената в тази връзка заповед на Кмета на Община Банско Иван Кадев се отлага осмомартенския празничен концерт-спектакъл „Целунати от слънцето”. Община Банско ще информира гражданите и гостите на града за […]