Топ 5 на най-токсичните градове на Балканите!

Вероятно сте гледали поне един от онези апокалиптични филми, в които човечеството е изправено пред унищожение, градовете са превърнати в руини, а въздухът е замърсен. Авторите на slavorum.org предупреждават, че всички тези така популярни филмови сценарии, всъщност съвсем скоро може да се превърнат в действителност. Особено що се касае до Балканите, където картинката според еколозите никак не е розова.

Според данните за замърсяването на въздуха е съставен списък на петте най-токсични града на Балканите. Положението там е толкова тревожно, че е време хората да осъзнаят, че токсичния въздух е еднопосочен билет за призрачен град и никой не иска да стигне до края на това кошмарно пътуване …

България – София

Чували ли сте някога за „Роза Дамасцена“? Тя всъщност е рядък вид роза, а нейното масло е наистина съкровище – се използва като основен елемент в козметиката и парфюмерията по целия свят. Е, България е производител на това масло. Ето защо го наричат ​​- земя на рози. За съжаление, последният ни конкурент не мирише на рози. Става дума за София, столицата на „розовата страна“. Според AirBG.info от октомври 2017 г. до март 2018 г. нормите за замърсяване на въздуха са превишени около 70 пъти. Основните замърсители бяха трафикът на моторни превозни средства и отоплението с твърдо гориво. Така че не е чудно, че София вече не е „Българска роза“ и че замърсяването е един от най-големите проблеми в този град.

Македония – Тетово

Мястото на Александър Велики, страната без излаз на море, която има какво да предложи, особено замърсяването на въздуха. Не се изненадвайте, ако посетите Скопие и въздухът мирише на пластмаса, това е често срещана ситуация. Смятате ли, че техните власти пулсират улиците с някои химикали, за да „убият“ замърсяването там? Разбира се, без резултати. Но Скопие е малко „котешка котка“ в сравнение с другия град в Македония – Тетова, който носи титлата „най-замърсеният град в Европа“! Така че казва Световната здравна организация, а ние просто ще добавим, че ако отидете там, опаковайте маската в куфара. Удряйте на дърво!

Босна и Херцеговина – Сараево

Някой го нарича „земя на война“, някой го нарича „място за разходка“. СЗО го нарича „земя на замърсяването“ и основен представител на страната в тази дисциплина? Сараево, разбира се. Смятате ли, че смъртността от замърсяване в БиХ е с 2000% по-висока, отколкото в САЩ? И че град Сараево е най-токсичното място в тази страна? Всъщност, благодарение на географското положение и планините (с които градът е заобиколен), Сараево е хваната в капана, притежавана от мръсни горива и изгорели газове. Особено през зимата. Така че, ако решите да посетите Сараево и да се разходите по стария град Баскаршия, опитайте, че през пролетта и лятото – ще миришете на правилното нещо!

Черна гора – Плевля

Дял

Средновековни села, красиви плажове, скалисти планини … Няма съмнение, че „Черна планина“ е една красива страна, с много за всеки посетител. Все пак Вселената е нещо „йин-ян“, така че и Черна гора има някои проблеми със замърсяването. Състезателят й в тази токсична раса е град Плевля. Този град, разположен в северната част на страната, с близка топлоцентрала, което прави това място пълна с прах. Почти ежедневно. Хората, които живеят там, казват, че всеки ден е агония, хората не виждат града поради прах и защото очите им горят. В този миг умът ни изобразява сцена от „Resident Evil“ … За любителите на пост-апокалиптичните места Плевля е първокласно място за посещение! Други … добре, опитайте с красивите градове на юг, близо до Адриатическо море.

Сърбия – Бор

Дял

Ако искате да опитате някои зли сандвичи, да се запознаете с напълно непознат непознат, който ще ви отведе до някаква злобна партия, ще си спомните завинаги … или просто искате да ядете „като човек“, вероятно трябва да посетите Сърбия. Но бъдете внимателни – ако някой ви каже „да отидем в Бор“, помислете за получаване на защита. От замърсяването на въздуха, разбира се. Тъй като Бор е една от най-големите медни мини в Европа и има богата история на замърсяването – от киселинните дъждове до радиацията. Хората от Бор се бореха срещу замърсяването от години, но резултатите бяха доста минимални. Така че, ако някак си решиш да посетиш Бор, не се притеснявай. Те имат наистина специално място наблизо, красивото езеро Бор, което наистина си заслужава да се види и далеч от градския въздух.

Пирин Прес

Next Post

Почивни дни за коледните празници

пн окт. 15 , 2018
Общо 5 дни ще почиваме за Коледа тази година, но затова пък ще работим навръх Нова година – на 31 декември. Почивните дни за коледните празници започват още от 22 декември- събота и продължават чак до 26 декември. Официалните почивни дни са 24,25,26 декември. Първият работен ден след Коледа се […]