Тормозят ни два щама грип

Два грипни щама тормозят българите тази зима. „Все още има паралелна циркулация на двата щама грип – H1N1 (свински грип) и новия H3N2 („Канзас“), който очаквахме. 

Последната седмица преобладават случаи на втория, особено в областите, които обявих грипна епидемия“, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Тази събота“ по bTV.

По думите му през този зимен сезон по-често се разболяват деца, защото щамът „Канзас“ генетично прилича на някои от щамовете, с които по-възрастното население вече се е срещало и те имат някаква степен на защита.

 

Младите хора, които не са се срещали с този вирус, се разболяват по-бързо и малко по-тежко, уточни епидемиологът. Именно затова в някои области бързо беше обявена грипна ваканция.

Доктор Кунчев посъветва родителите да ограничат контактите на децата по време на извънредните ваканции.

Пирин Прес

Next Post

300 лева за технически паспорт на апартамента

сб ян. 25 , 2020
Всички жилищни сгради трябва да се снабдят с технически паспорт, който да удостоверява състоянието на конструкцията, енергийните загуби и други важни характеристики. Собствениците на апартаменти ще трябва да се бръкнат за технически паспорт на имота. За апартамент от 60 квадрата той ще струва между 180 и 300 лева. Всички жилищни […]