Традиционен събор „Празник на моето село Баня“

Село Баня (Гулийна Баня – старо име) поддържа една хубава традиция, запазена от преди няколко десетилетия. По традиция всяка година през първата неделя на месец Юли се провежда увеселителен събор, „Празник на моето село“, на който се събират всички банялии и техни близки живеещи и работещи извън селото. В празника взимат участие фолклорни състави от страната и чужбина, естрадни и народни певци.

Традиционното събиране „Празник на моето село“ се провежда в първaата Събота и Неделя на месец Юли всяка година, като празничната обстановка започва да се усеща още от петъчния ден. Централната улица на Баня се затваря за движение на автомобили, като там се разполагат много сергии, игрални забавления и атракциони, на които най-много се радват малките жители и гости на селото. Двата дни изпълнени с музика и хора на площада пред Кметство Баня са дълго очаквано събитие за всички живеещи в селото и извън него. Банялии от всички части на България и чужбина пристигат за празника, а също и за нетърпеливо очаквана емоционална среща със свои роднини и приятели, за една приятна разходка из улиците на родното село Баня.

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Проф. Кантарджиев: Български вирусолози откриха 35 щама на COVID-19 у нас

пн юни 29 , 2020
Български вирусолози са открили 35 различни щама на COVID-19 у нас, което е една много ценна основа, върху която да се направи сериозно проучване за инфекциозността на вируса и неговия произход. Това заяви в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“  по Канал 3 проф. Тодор Кантарджиев. „Тези 35 секвенции, […]