Традиционната празнична вечеря в чест на всички местни артисти, занаятчии, и самодейни състави организираха в Банско

Традиционната празнична вечеря в чест на всички местни артисти, занаятчии, и самодейни състави, събра на едно място хората, които се грижат традициите, обичаите и неповторимия дух на Банско да са винаги живи и да бъдат предавани от поколение на поколение.

Хиляди жители и гости на града станаха участници в демонстрациите, по време на Културните вечери „Традиции и изкуство“ от афиша на Посетителски – информационен център Банско, стотици се докоснаха до автентични инструменти и предмети от битието, подчертаващи идентичността на местните.

Снимка на Банско/Bansko Official.

Банско е град в който носията е на почит и да видиш човек, облечен така, по всяко време на денонощието – не е рядкост.
Кръшни и тежки хора се извиваха на площадчето пред църквата, а стари бански песни огласяха летните вечери. Много състави от Добринище, Места, Кремен, Филипово и Обидим показаха уменията си и оцветиха допълнително програмата.

Снимка на Банско/Bansko Official.

Специален гост на тържествената вечеря, бе Георги Икономов, човекът, за когото силата на духа на един град, се крие именно в наследствената памет, обичаите и преданията. Усмивки и добро настроение съпътстваха вечерта, а присъстващите си обещаха следващото издание на „Културните вечери“ да е още по-пъстро и богато на вдъхновяващи срещи.

Пирин Прес

Next Post

В Банско отбелязаха европейския ден на спорта

сб сеп. 28 , 2019
Учениците от СУ „Неофит Рилски” огласиха училищния двор с трийсетминутна тренировка по таебо, след която първокласниците се включиха в занимателна физкултура на тема „открий какво е скрито”. Заниманията продължиха с футболен турнир и лекоатлетически игри. Директорът, Елеонора Барякова и всички преподаватели, се включиха в спортните активности, като показаха как възпитават […]