Туристи искат и къщите за гости да предлагат храна

Трябва да се намерят механизми, които да позволят и собствениците на къщи за гости да предлагат храна на посетителите си.

Искането отправиха от бранша по време на дискусията „Вкусът на България“, която БНТ 2 проведе през седмицата в Пловдив. За проблемите пред малкия туристически бизнес споделя Мария Милушева от родопското село Проглед.

Освен заради приказната природа, туристите избират къщите за гости с надеждата, че ще могат да опитат от традиционните и домашно приготвени храни. Това показва дългогодишният опит на Мария Милушева. Законът обаче ѝ забранява да предлага храна на посетителите си.

Мария МилушеваМария Милушева, собственик на къща за гости в Пловдив

„Туристът си търси млякото, туристът си търси лютеницата, туристът си търси туршийката, туристът си търси пъстървата, търси си печеното, търси си камината да си направи собствената храна. Другото е без значение. Един добре посрещнат турист казва на 10 други къде е бил.“
Според Мария всеки собственик на къща за гости е отговорен към туристите си и не би рискувал здравето и комфорта на хората. В много от обектите има и допломирани готвачи. Затова Милушева не вижда причина на посетителите да не се предлага и храна.

Мария Милушева, собственик на къща за гости в Пловдив:
„Ако той има и нужния документ, мисля, че нищо не пречи да предлага, защото в качеството си на майка, на баба, на човек, аз винаги ще искам гостите, които идват в къщата, да бъдат добре обслужени и да ядат вкусна храна. Това е първото нещо, по което хората трябва да определят – дали е добра базата, дали е добра храната, качествена.“
Според Мария дискусии като инициативата на БНТ 2 „Вкусът на България“ могат да помогнат за исканите законодателни и адиминистративни облекчения.

Пирин Прес

Next Post

В неделя: Нови краткотрайни валежи и гръмотевици

нд юни 11 , 2017
През нощта по-значителна облачност, на места с краткотрайни валежи ще има над Западна България. В неделя ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места, от запад на изток, ще има краткотрайни валежи, в следобедните часове придружени с гръмотевици. Температурите слабо ще се понижат, като максималните стойности ще са в интервал […]