Турция прекрати действието на Конвенцията по правата на човека

Турция прекрати действието на Европейската конвенция по правата на човека на територията на страната за периода на извънредното положение, съобщава Offnews

Това бе обявено снощи от президента Ердоган и ще продължи 3 месеца, считано от деня на опита за извършване на преврат в страната (15 срещу 16 юли).

Мярката обяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, цитиран от NTV.

„Желаем режимът на извънредно положение в Турция да приключи за месец – месец и половина. Не предвиждаме въвеждането на комендантски час. Но докато е в сила режимът за извънредно положение временно ще бъде замразена реализацията на Европейската конвенция по правата на човека“, каза той.

Вицепремиерът заяви още, че са били установени структурни и индивидуални пропуски в работата на разузнаването в контекста на получената информация и приетите мерки по отношение на подготовката на преврата.

В Истанбул ще бъде направено отделно „гробище за предатели“, в което да бъдат погребани участниците в неуспешния опит за преврат, твърди кметът Кадир Топбаш, цитиран от „Хюриет“.

През последните дни в Турция бяха уволнени и арестувани десетки хиляди души. Хиляди съдии и военни са в ареста. Десетки хиляди учители и преподаватели вече нямат работа. Затварят се училища и медии.

Пирин Прес

Next Post

Проверяват електронно за платен данък преди годишния преглед на автомобилите

чт юли 21 , 2016
Минаването на технически преглед без платен данък на автомобила вече няма да е възможно, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От тази седмица по време на техническите прегледи ще се извършва електронна проверка за платен данък на автомобилите, а не както досега чрез представяне на […]