Търсенето на двамата туристи над Калофер е преустановено

 Cпасителите се върнаха в града след акцията в петия ден след изчезването им. Те са проверили всички заслони и склонове, но не са открили никого.

В търсенето се включиха и 15 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада тръгнаха с дрон към върха, за да обхванат по-голям периметър.

От Планинската спасителна служба изпратиха отново спасители с кучета. Ще се избягва обаче струпването на много хора на едно място заради опасност от лавини. Съботният ден е бил белязан и от инцидент.

„Наш колега падна във водата, намокри се качествено. Рискът от такива инциденти съществува, слава Богу, се размина с това. Има смисъл да се оглеждат такива по-труднодостъпни места”, обясни Емил Нешев.

Опитните планинари казват, че зимно време е немислимо да се тръгне на поход без добра екипировка.

„В такива случаи не бива да се тръгва, защото това е безотговорно отношение към техния живот и към хората, които отиват да ги търсят. За съжаление има любители на екстремни преживявания и решават да видят дали могат да оцелеят в планината при такива условия”, заяви Донка Радулова от Туристическо дружество хайдут – Калофер.

Пирин Прес

Next Post

В Гърция не достигат антигрипните маски

нд февр. 9 , 2020
 Поради масовото запасяване рязко скочиха и цените им. Хората се страхуват от заразяване с коронавирус. Рязко намаляха и посещенията на заведенията за китайска храна. Цената на антигрипните маски се увеличи с 300 %. Появиха се и нерегламентирани продажби на „черния пазар“, съобщава БНР. Производителите в страната получават повече поръчки, отколкото […]