Търсят къде да извозват боклука на Благоевград

Благоевград е пред криза с боклука. До 31 декември трябва да бъде закрито сегашното депо за битови отпадъци край село Бучино, а новото все още не е изградено. Заради обжалване на ОВОС от страна на екологични организации реализацията му се забави с почти две години.

Вече има избран изпълнител на новото депо. Ако няма обжалване, то през юли-август догодина то може да е готово. Стойността му е 22 918 000 лв. с ДДС, от тях 17 млн. лв. са от ПУДООС, останалите очакваме да получим от финансовото министерство с постановление на Министерски съвет”, обясни кметът на Благоевград Атанас Камбитов. В момента общината спешно води преговори с общините Разлог и Сандански в търсене на вариант къде да се транспортират 38 000 тона боклуци, които годишно се изсипват на сегашното сметище. Финансовият ресурс за областния център за това ще бъде непосилен. Сметките сочат, че за година за извозване до новото и модерно депо в Разлог на отпадъците ще са необходими най-малко 12 милиона лева. Затова е необходима финансова помощ от държавата. Общият проект за изграждане на новото депо край Благоевград включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.

Пирин Прес

Next Post

Горя заведение в Разлог

пн ное. 13 , 2017
Едно от известните заведения в Разлог – ресторант „Софра“. Собственост е на шефа на Службата по геодезия, картография и кадастър – Благоевград инж. Валери Тимев, но се стопанисва от сина на бившия заместник областен управител, сега общински съветник в ОбС – Банско и БСП лидер Костадин Дурчов – Иван, е […]