Уволниха служител на митницата в Благоевград след крупния обир на пари и бижута

Служител на Митницата в Благоевград е уволнен след крупната кражба на около 230 хил. лв., 20 кг бижута и др. вещи от склад в нощта на 17 срещу 18 януари. Той е уволнен заради пропуски в инвентаризацията и документацията на съхраняваните в складовете конфискувани пари и стоки, предава „24 часа“.

 

Тези административни проблеми били открити след кражбата, когато трябвало да се изясни какво точно е изчезнало и по кои преписки. Служителят обаче обжалва уволнението си в съда, а делото започна преди дни.

„Той няма никакво отношение към кражбата, но е следвало някой, така да се каже, да „опере пешкира“, твърди адвокатката му в съда. Откраднатите пари и накити са били от закритите вече Митница Кулата и Митница Кюстендил, от 2007 г. до 2009 г., но се съхранявали в Благоевград.

Преписките по тяхното изземване са от 1996 г. и 1997 г. Валутата е била съхранявана в банка в Сандански до 2011 г. и след това е пренесена в митницата в Благоевград. Защитата на уволнения митничар настоя да бъде представен договор за охраната на Митническо бюро – Благоевград, защото смята, че извършената кражба в склада е заради безотговорност от други служители, свързани с охраната.

Дръзкият обир на митницата още не е разкрит. Обирджиите са прескочили оградата през нощта на 17 януари, качили са се по външна аварийна стълба, разбили прозорец и влезли в административната сграда.

Оттам отишли в склада с веществените доказателства и с ъглошлайф пробили касите. Около 2 часа са работили необезпокоявани и са изнесли валута на обща стойност 230 000 лв. Имало и фалшиви пари, както и излезли от употреба банкноти.

Откраднати са били и около 20 кг. накити, някои от които сребърни, а други от обикновен метал. Преди да избягат, пуснали чешмите, запушили сифоните и предизвикали наводнение, за да заличат следите си, а цялата сграда е била подгизнала. Митницата се охранява от СОТ и двама охранители на смяна.

 

 

Пирин Прес

Next Post

Каква ще е съдбата на студентите, които чакат визи за бригади в САЩ

чт юни 4 , 2020
Вече има български студенти, които пътуват към САЩ за летните бригади по програмата Work and Travel. Това казва пред „Марица“ управителят на фирма „Ориндж Бг” Иво Борисов, която изпраща наши младежи по програмата. Държавният департамент е изпратил инструкции към партньорските организации и работодателите в Щатите за това как да се процедира […]