Унгарският премиер Виктор Орбан си осигури извънредни правомощия в справянето с коронавируса

Унгарският премиер Виктор Орбан си осигури извънредни правомощия в справянето с коронавируса, предаде „Ройтерс“.

Това стана с гласуване в парламента, след което управляващата „Фидес“ ще може да удължава извънредното положение в страната на практика безсрочно и да управлява с укази.

Решението е спорно за опозицията, както и според правозащитни групи и Съвета на Европа. Критиците му се опасяват, че Будапеща може да се отдалечи още повече от демократичните ценности, след като попадна под ударите на наказателна процедура на ЕС заради атака срещу тях в последните години от управлението на Орбан.

Със 138 гласа „за“ и 53 „против“ обаче ще могат да се ограничават права, включително свободата на словото с неясни определения за „фалшиви новини“ в борбата с коронавируса.

Разпространяването им може да доведе до 5 години затвор. С до 8 години пък ще се наказва нарушаването на карантина.

Властите настояват, че всякакви извънредни правомощия ще са в сила само до справяне с коронавируса.

Пирин Прес

Next Post

Принц Чарлз се е възстановил от коронавируса,

пн мар. 30 , 2020
Той е дал отрицателни проби и вече се чувства много по-добре. „След консултация с личния си лекар, принц Чарлз вече не е под карантина“, съобщиха от Кларънс хаус, цитиран от topnovini.bg. Карантината на 71-годишния британски престолонаследник продължи една седмица, каквито са разпоредбите на правителството. Принц Чарлз обаче ще продължи да води […]