Утре е БЛАГОВЕЩЕНИЕ!

На този ден хората не бива да се карат и трябва да внимават много с какви думи се обръщат един на друг. Хубаво е, ако са били скарани през отминалите дни да се сдобрят.
Благата дума стопля сърцата, разгаря позастинало огнище, лекува всякакви рани и врати отваря… и не забравяйте, че „Добрите думи могат да бъдат къси и лесни за произнасяне, но тяхното ехо е наистина безкрайно“ – Майка Тереза!

Това е последният от мартенските празници и е много почитан от българите. Наричат го Благовещение, Благовец, дори Половин Великден. На него се спазва строга забрана за всякаква работа и се казва, че тогава „дори птичката гнездо не вие”. Вярва се, че на този ден се завръщат прелетните птици, идва и кукувицата и носи благата вест, че пролетта е настъпила. Завръщат се от своите жилища на край света и самодиви, самовили и „различни други дихания” и започват своите игри.

По стара традиция всеки трябва да излезе от дома си сит и с пара в кесията, та ако го закука кукувица, през цялата година да е сит и богат. Когато чуят първата кукувица, жените в Родопите завързват единия край на забрадките си, а след три дни го отвързват и гледат какво има в него. Ако има зеленко, тревичка, това е добър знак, че ще бъдат здрави.
Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила.Днес не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.
Смята се, че всяка рана зараства на този ден много бързо, затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци.
Според народното вярване дупченето на ушите на момиченцето е част от подготовката му да се превърне в мома, а после и в невеста, тъй като обиците и изобщо украшенията са женски атрибути. Слагането им бележи стъпка в поредицата преходи от детето към жената.
Християнската църква празнува Благовещение. Според Евангелието от Лука, небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божи ангел-вестител Гавраил и й донесъл благата вест, че ще роди Сина Божи, Спасителя на човечеството.

Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество Христово. Празникът е утвърден официално от християнската църква през VII век. Благовещение e едно от най-големите тайнства в християнството и се почита от всички християни, независимо от Църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство ).
За българите името Благовещение, или Благовец, се свързва с думата „благо“ – сладко.

Вярва се, че ако се продупчат ушите на този ден, раната ще бъде „блага“, т.е. няма да се „подлюти“ и ще зарасне лесно. То е и символен първообраз на първата брачна нощ. Самото слагане на обеци има ритуален характер. Златните украшения се слагат с цел да бъде предпазено детето от зли сили.

Този ритуал се извършва през пролетта, сезон, който се свързва с началото на новия живот, с очакването за бъдещо плодородие, както и с други важни момински обреди като лазаруването.

Също така се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните. На Благовец се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец”.

Широко е разпространено и ритуалното плашене, което жените извършват. Тези действия са съпроводени от заклинания. Често стопанките на дома изричат следните думи „бягайте змии, гущери, бълхи и жаби, че идва дядо Благовец с големия топуз “. За целта се използват различни метални предмети. Най-често това са тенджери и тигани. Жените белосват къщите и запушват дупките.

Други поверия:

Жените не трябва да докосват игли, куки или конци за да не ги хапят змиите през лятото.

Вярва се, че ако на този ден се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

На Благовещение се става рано, за да ти е богата годината.

За първи път на Благовец трябва да се хапне нещо зелено – коприва, лапад, киселец, за да потече в тялото свежа кръв.

Празникът има и други имена освен Благоец и Благощение – Благостене, Благовден, Половин Великден, Куковден.

На Благовец (Благовещение) празнуват:

Благой, Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, Благо, Благомил, Благана, Благин, Блаже и др.

Традиционна храна за Благовец:

Шарена пита

Салата от солена скумрия с картофи

Сухи чушки пълнени с орехи

Скумрия по селски

Рибник

Ябълков щрудел с грис

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Общинският кризисен щаб в Гоце Делчев със зов за помощ

вт мар. 24 , 2020
Скъпи съграждани от целия Гоцеделчевски район, В този труден за всички момент, Общинският кризисен щаб се обръща към вас с молба за помощ и съдействие. В цялата страна се правят дарения за болниците, тъй като нито една от тях не е достатъчно подготвена, за да поеме големият брой болни, които […]