Ученици от Сатовча ще бъдат евродепутати за един ден в Страсбург

Възпитаници на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Сатовча, с преподаватели Нели Коемджиева и Мирослав Камберов, за поредна година се представиха отлично на регионалното състезание „Евроскола“, организирано от Европейския парламент, което се проведе в Кюстендил.

Участниците от Сатовча се явиха на състезанието подготвени перфектно по всички въпроси от известния в региона и страната учител философ, Калоян Ушев, който макар и вече бивш преподавател, не спира да работи с подрастващите поколения на община Сатовча.

Учениците от Сатова успяха силно да впечатлят журито най-вече с отличните си и свободни умения да дебатират както на български, така и на английски език по 14 теми от национален и европейски интерес, свързани с устройството, функциите на Европейския съюз, законодателство, членове на ЕП, парламентарни групи, европейски политически семейства, бежанската криза, филмова награда ЛУКС, промени в климата и околната среда, гласът на гражданите в ЕС, бюджет на ЕС, оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, единен цифров пазар, тероризъм, равенство между мъжете и жените, разширяване на ЕС и др.

Победителите печелят пътуване не само за себе си, а и за група от 24-ма ученици и двама придружаващи ги учители. Първия път, когато възпитаници на гимназията в Сатовча спечелиха състезанието и бяха евродепутати в ЕП в Страсбург, бе през 2010 г., втория път – пак със същата мисия, ученици бяха европарламентаристи в Страсбург през 2014 г. и сега, след отличното им представяне на регионалното състезание „Евроскола“ в Кюстендил, за трети път възпитаници на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Сатовча ще представят родопската община в европарламента в Страсбург.

 

За 10-те години от членството на България в Европейския съюз 110 училища са посетили Страсбург. На 22 март тази година 24 ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Сатовча, за трети път ще се влеят в евроинициативата и ще бъдат евродепутати от община Сатовча за един ден.

Пирин Прес

Next Post

Преди 89 години се създава държавата Ватикана

нд февр. 11 , 2018
На 11 февруари 1929 година в Рим кардинал Пиетро Гаспари и тогавашния премиер на Италия Бенито Мусолини подписват споразумение. То е  между Римо-католическата църква и държавата. С този документ се създава суверенната папска държава Ватикана. Така на практика се решава „Римския въпрос“, за който най-напред се поставя въпрос през 1870 […]