Учени: Магнитните полюси се сменят, ще ни избие радиация

Магнитното поле на нашата планета се готви да се обърне, потвърждават изследователи от различни части на света и бързат да успокоят, че според последните открития в областта на геологията този процес може да се забави. Някои учени смятат, че евентуална промяна на полюсите ще отслаби магнитното поле на нашата планета и всички живи същества на нея ще станат уязвими от мощната слънчева радиация.

При промяната на магнитното поле на Земята полюсите на планетата се променят. Това се случва на всеки 200 000-300 000 години. Според учените последният път, когато полюсите са се променили, е бил преди 780 000 години. Това предполага, че процесът е трябвало да се е случил много отдавна. Ранните изследвания показват, че промяната може да отнеме до 1000 години. Британските учени обаче, оценявайки движението на потоците от лава, океанските отлагания и антарктическите ядра, стигат до извода, че промяната на полюсите може да продължи и до 22 000 години.

Образуването на магнитното поле на Земята става поради въртенето на течното външно ядро ​​около вътрешното твърдо ядро. Това взаимодействие създава невидимо за очите поле, преминаващо през северната и южната част на планетата. За да определят датата на последната смяна на полюсите, геолозите проследяват как се движат потоците от лава и възникват океански отлагания по време на образуването на нови скали. Потоците от лава са смятани за идеални магнитни записи, тъй като съдържат много минерали, които при втвърдяване се фиксират в посоката на полето.

Трябва обаче да се разбере, че вулканите не изригват постоянно, така че основният акцент е върху по-задълбочена работа за определяне на правилната посока. Въпреки факта, че инверсиите се случват в най-дълбоките части на нашата планета, техните резултати са най-забележими на нейната повърхност и дори в атмосферата.

Пирин Прес

Next Post

Съвети за преборване на зависимостта към захарта

пт сеп. 13 , 2019
Обичате ли да си слагате много захар в кафето? Или пък предпочитате пастички, торти или вафли, макар да знаете, че наричат захарта „белият убиец“. Известно е, че към нея можем да се пристрастим също както към други вещества, които предизвикват зависимост. При това магазините ни предлагат безброй сладки изкушения. Пристрастяването […]