Учени откриха нов вид кръвоносен съд в костите

Германски учени откриха капиляри, които проникват в твърдия външен слой на дългите кости, кръвоснабдяват ги и пренасят имунни клетки от костния мозък към увредени участъци, съобщи в. „Дейли мейл“.

Учените от университета на Дуисбург – Есен са направили откритието с мишки, след което са установили, че и хората имат подобно кръвоснабдяване на костите. Те се надяват на тази база да бъдат разработени нови лечения за възпалителни болести като остеоартрита, пише BulNews.

Новооткритите капиляри са наречени транскортикални съдове.

Открития за човешката анатомия вече се правят много рядко. Повечето специалисти мислят, че основните органи и тъкани са известни.

„Наистина е неочаквано да бъде открита нова и централна анатомична структура, която не е описана в учебник от 21-и век“, каза д-р Матиас Гунцер от екипа.

Германските учени са направили откритието, като са инжектирали флуоресцентен маркер в дългите кости на мишки. След това са повторили изследването с малки части от човешка бедрена кост.

Досега се смяташе, че кръвта влиза в дългите кости с артериите през края им.

Пирин Прес

Next Post

Стана ясно от кого са искали "такса спокойствие" подкупните столични ченгета

ср ян. 23 , 2019
Пред сградата на 4-то РПУ в София се проведе брифинг по повод проведена специализирана акция в града.   Нови подробности за спецкацията, при която по първоначална информация бе арестуван началник на Икономическа полиция, дадоха заместник главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, пише Флагман.бг. „Накратко – това […]