Халката – пристан на древни морета

Ако пътувате до Сливен и времето го позволява, непременно се качете до природния феномен „Халката“. Ще се разходите по пътеката покрай планинска рекичка и миниатюрни вирчета чак до скалата с интересна форма, ще си направите впечатляващи снимки, ще поспрете на някоя от малките пейчици… Ние се изкачихме за по-малко от четвърт час с четиригодишно дете. Валя ни дори кратък дъжд, но листата ни опазиха сравнително сухи.

Халката се намира в непосредствена близост до въжената линия към местността Карандила и се вижда от станцията в града. За да стигнете лесно до пътеката, която води до „Халката“ следвайте същия маршурт като за Сливенския лифт. Ние минахме по булевард „Панайот Хитов“, после се отклонихме по улица „Планинска“, която завършва с обръщало и места за паркиране.

  • Паркингът е безплатен, но побира сравнително малък брой автомобили, спира се и по продължението на улица „Планинска“.
  • За да се разходите до „Халката“ не е необходимо да заплатите входна такса.

След като стигнете станцията на лифта, я подминавате и на 20 метра след нея започва пътеката, водеща към „Халката“.  Пътеката започва с дървено мостче. Внимавайте за поставените с боя маркери по дърветата и камъните, за да не се залутате като нас по някоя от успоредните по-малки пътечки, които пак водят до крайната цел, но са доста стръмни, особено за малки деца. Главната пътека е удобна, на няколко места има дървени табелки, оказващи посоката, пейки на които да си починете по време на прехода. Ще минете по няколко дървени мостчета, а децата задължително ще потичат, прекосявайки ги безброй пъти.

Пътеката е оживена в почивни дни и сравнително лесна за изкачване, само последните 200-300 метра са по стръмен склон. В тази част има поставени дървени перила и тук-там са оформени стъпала, за да се задържите и да не се пързулнете по стръмнината.

Награда ще ви е гледката към града от естествената площадка встрани на „Халката“. Катеренето до самата скала за снимка ще ви осигури доза адреналин и после доза смях, докато слизате, пълзейки. Поседнете на скалите наоколо и си представете как е изглеждал балкана край вас, според легендата:

Някога цялата долина под Сините камъни  била море, а на „Халката“ завързвали корабите на мореплавателите.

С лифт до Карандила

Източник: pylnoshtastie

Пирин Прес

Next Post

Вижте кога и къде няма да има ток в община Банско

сб май 13 , 2017
Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на община Банско, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 15 – 19 май 2017 г. включително. Община Банско На 15.05.2017 г. /09:15 – 16:15 ч./ – Добринище: ул.„Девети септември“;Благийница„Васил Априлов“№ 9; Гарата 9; Георги Димитров 21, 99; Григор Мацин 1, 5; Десилица 20, 10, 14, […]