Хората от гоцеделчевското село Мосомище почитат Никулден и като празник на своето село

Построената тук още през 1835 година черква носи името на свети Николай, архиепископ Мирликийски Чудотворец.

Още от ранна сутрин миряните са в храма, очаквайки тържествената служба. Някои от жените са донесли петохлебия, които  да раздадат след съответната молитва за здраве и благоденствие. Много са и питите, които също се раздават с най-добри пожелания.

В 11 часа се проведе футболната среща между отборите на ОУ „Христо Ботев“ в Мосомище и ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев. Това е поредната футболна изява в селото. В чест на празника в продължение на две седмици тук се проведе турнир между деветте местни футболни отбора. Победител е отборът на Стоян Москов.

Празничната програма на площада започна в 13:00 часа. В програмата участват мъжката и женската фолклорна група към читалище „Никола Й. Вапцаров – 1927“ и оркестър „Фолк Мания“ със солисти Траянка Георгиева и Велко Попов.

Красив декор на площада е празничната елха, чиито светлини бяха запалени снощи след богат концерт, както е според тукашната традиция, подготвен от детската градина, училището и читалището в селото.

 

goceto.com

Пирин Прес

Next Post

На Никулден край църквата в махала Овнарска, Градево

пт дек. 6 , 2019
Църквата „Свети Николай” в махала Овнарска, село Градево години наред събира на Никулден жители и гости на рибен курбан. На своя храмов празник днес, тя събра над 100 човека. Традиционно той започва с литургия, а миряните се събират на обща трапеза под новопостроените навеси пред храма и около него. Няколко […]